Polp amb penques
Prepara el pa
Els valencians tenim al nostre receptari tradicional molts plats de polp i aquest és un d'ells. Cuinem un polp amb penques, una recepta de les de mullar pa.
Per a la seua elaboració, necessitem:
Ingredients
- 1 kg de polp
- 1 tomaca
- 3 penques o cards
- 3 creïlles
- 4 tomaques seques
- ½ got de brandi
- Pebre roig dolç
- Alls
- Julivert
- Aigua
- Llima
- Sal grossa
- Sal fina
- Oli OVE
Elaboració
- Netegem les penques, les freguem amb sal grossa i suc de llima, i les reservem.
- En una cassola, sofregim els alls.
- Hi afegim el pebre roig, la tomaca i les tomaques seques.
- Rentem les penques amb aigua i les agreguem a la cassola.
- Netegem el polp, el trossegem i l’hi incorporem també.
- Hi aboquem el brandi, una miqueta d’aigua i ho deixem coure, a foc baix.
- Hi afegim les creïlles, una mica més d’aigua, ho tapem i ho deixem coure fins que el polp estiga ben tendre.
El polp
Malgrat ser en l’actualitat un producte car, el polp és un ingredient que ha estat vinculat a les èpoques de penúries i escassetat. Es tracta d'un animal noctàmbul que habita en fons arenosos, rocosos o en les praderies marines dels nostres mars i l'èxit culinari probablement es deu a la gran varietat de formes que tenim de cuinar-lo i presentar-lo.
Torrat, fregit, sec, al forn, en vinagreta, guisat… El principal inconvenient que té és la duresa de la seua carn, però la saviesa popular ho ha resolt amb solucions com ara mantindre’l congelat uns dies abans de cuinar-lo o, si és fresc, “pegar-li una pallissa” colpejant-lo contra les roques o contra una superfície dura.
Ja hem comentat alguna vegada que el fet d’“espantar” el polp quan es cou sencer té una finalitat més pràctica que no gastronòmica. En ficar-lo en aigua bollint i traure’l repetides voltes (3-4), aconseguim que els tentacles s'arrupisquen, i que quede amb una forma més compensada i es puga coure millor, sense topar-se amb les parets (ni amb altres polps) ni pelar-se. Important, sobretot, si es cou més d’un polp en la mateixa olla.