Porc guisat amb mulsum
Dels visigots
Vos proposem un plat tan antic com curiós, ja que pertany a la cuina visigòtica: cuinarem un porc guisat amb vi mulsum.
Anoteu tots els ingredients, que no en són pocs:
Ingredients
- 800 g de costella de porc
- 400 g de carabassa
- 2 xirivies
- 100 g de mel
- 1 l de vi mulsum
- 2 rames de canella
- 10 g de pebre negre
Per al vi mulsum:
- 1 l de vi negre
- 1 l d’aigua
- 300 g de mel
- 1 llima
- 1 taronja
- 2 fulles de llorer
- 1 rameta de canella
- 6 claus d’olor
- 4 g de pebre negre en gra
- 10 g d’anou moscada
- 20 g de gingebre
- 100 g de fenoll fresc
- 10 g d’herba-sana
Per a l’ensalada:
- Canonges
- Brull
- Taronja
- Ametla filetejada
Elaboració
- Posem en un perol el vi amb l’aigua, la mel, el gingebre, la mel i els cítrics.
- Hi incorporem els claus, anou moscada, pebre negre, llorer, fenoll i herba-sana.
- Ho deixem coure 15 minuts i apaguem el foc.
- Ho reservem durant 24 hores i ho filtrem amb una tela.
- Marinem el porc en este vi mulsum durant 24 hores.
- En una cassola, hi posem el porc amb la carabassa i la xirivia.
- Hi afegim la mel, la canella, el pebre negre i un got de vi mulsum.
- Ho enfornem a 180 °C durant 2 hores, regant-ho amb més mulsum.
- Servim la carn amb les verdures.
- Ho acompanyem d’una ensalada de canonges, brull i taronja.
La cuina visigòtica
La cuina visigòtica era una cuina típicament romana, feta amb productes locals, a la qual incorporaven els productes exòtics que començaven a vindre des d’Orient, com les espècies.
Concretament, el vi mulsum era molt popular entre les classes altes de les societats gregues i romanes. Sovint s'utilitzava fins i tot com a beguda amb propietats medicinals per als qui patien mals de panxa, acidesa gàstrica i reflux. També era molt preuat com a aperitiu.