Potatge de cigrons amb panets
Plat de cullera tot l'any
Ingredients
- 500 g de cigrons
- 2 creïlles mitjanes
- 2 ous cuits
- 2 alls
- 1 manoll d'espinacs
- 1 tomaca
- 1 ceba
- Pebre roig dolç
- Oli OVE
- Aigua
- Sal
Per als panets:
- Mig pa
- 65 ml de llet
- 1 ou
- 1 all
- Julivert picat
- Sal
Elaboració
- Bollim els cigrons, prèviament arremullats, durant 1 hora.
- Sofregim la ceba i els alls picats.
- Hi incorporem el pebre roig, la tomaca i ho sofregim tot bé.
- Afegim a l’olla el sofregit, les creïlles i ho deixem coure.
- Hi agreguem al final els espinacs i que coga uns minuts més.
- Per als panets, batem l’ou amb la llet, l’all, el julivert, la molla de pa i sal.
- Ho integrem bé i ho deixem reposar.
- En fem porcions amb una cullera i les fregim en oli abundant.
- Servim el potatge amb ou dur i els panets.
Nutrició: espinacs
Malgrat tindre fama d’aportar gran quantitat de ferro i de calci, on vertaderament destaquen els espinacs és en l’aportació de vitamina A i vitamina K, vitamines liposolubles. La vitamina A és important per a la salut ocular i per al manteniment de la pell, les ungles i els cabells, així com per al sistema immunitari. La vitamina K és important per a la coagulació de la sang, ja que ajuda a produir proteïnes que són necessàries per a aquest procés.
La idea que els espinacs són una font excepcionalment alta de ferro es remunta a un error en els anys 1930, quan es va afirmar que una tassa de fulles d'espinacs cuits contenia 10 vegades la quantitat de ferro que realment conté. Esta errada es va originar a causa d'una confusió en la manera de mesurar els nutrients dels aliments. A més, no va ajudar a corregir esta errada el fet que el personatge de dibuixos animats Popeye obtinguera una força sobrehumana cada vegada que menjava espinacs.