Potatge de vigília
Recepta de Setmana Santa
Ens trobem a les portes de la Setmana Santa i hui cuinem potatge de vigília, una recepta tradicional per a estes dates, que naix de la prohibició religiosa de menjar carn durant els divendres de Quaresma. Bàsicament, es tracta d’un potatge de llegums que es faria en condicions normals amb carn de porc i complements, però en este la carn se substituïx per abadejo.
Estos són els ingredients:
Ingredients
- 250 g de cigrons
- 250 g d’abadejo dessalat
- 150 g de panses de Corint
- 1 kg d'espinacs
- 5 creïlles
- 5 alls
- Timó fresc
- Romer fresc
- Julivert fresc
- Llorer
- Aigua
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Posem a coure els cigrons, a remulla des de la vespra.
- Hi agreguem les herbes aromàtiques, els espinacs, les creïlles trencades i ho deixem coure.
- En una paella, sofregim els alls picats i l’abadejo trossejat.
- Quan els cigrons estiguen tendres, aboquem l’abadejo i els alls al perol, juntament amb unes panses i ho deixem coure uns minuts més.
Nutrició: panses
Tota la fruita deshidratada presenta més calories que la fruita fresca, ja que amb la deshidratació perden l’aigua però conserven els components, sobretot els hidrats de carboni simples. La fruita deshidratada és una opció saludable i pot substituir els dolços i llepolies en molts contextos. Això sí, sense perdre de vista que la millor opció és sempre la fruita fresca (més assaciant i que conserva intactes tots els nutrients).
Les panses són una bona font de fibra soluble i insoluble, la qual cosa els atorga propietats saludables per a millorar el trànsit intestinal. També és una molt bona font de potassi, calci, ferro, magnesi, fòsfor i seleni, minerals que ajuden al bon funcionament d'ossos, músculs i sistema nerviós. Les vitamines més destacades de les panses són la B6 i B1; per contra, la quantitat de vitamina C és menor que en el raïm. Malgrat les seues bondats, el consum elevat de panses augmenta la possibilitat de càries dental i, en general, resulten més indigestes que el raïm.