Presa ibèrica amb salsa de xufa
Més enllà de l'orxata
En la recepta de hui tenim xufes, però no són per a fer orxata i berenar amb fartons, sinó que les gastarem per a preparar una presa ibèrica amb salsa de xufa.
Pren nota!
Ingredients
- 250 g de presa ibèrica
- 2 creïlles
- 1 ceba
- Oli d’oliva 0,4°
- Pebre blanc o negre
- Sal
Per al concentrat de xufa:
- 200 g de xufes
- 150 ml d’aigua
Per a la salsa de xufa:
- 200 ml de concentrat de xufa
- 150 ml de caldo de pollastre
- 50 g de mantega
- 1 ceba
- ½ all porro
- Oli de xufa
Elaboració
- Triturem les xufes, prèviament arremullades, amb l’aigua.
- Ho colem amb una gasa fina, ho rectifiquem amb aigua, si cal, i ho reservem.
- Per a la salsa, daurem la ceba i el porro, amb mantega i oli de xufa.
- Hi incorporem el concentrat de xufa, el caldo de pollastre i ho deixem coure perquè es reduïsca.
- Triturem la salsa, la colem i la tornem al foc perquè es reduïsca una miqueta més.
- Per a la guarnició, fregim les cebes i les creïlles a rodanxes i les reservem.
- En una altra paella, torrem la carn filetejada, salpebrada prèviament, amb una mica d’oli.
- Servim les creïlles amb la ceba i, damunt, la carn.
- Ho acabem amb la salsa i ho decorem al nostre gust.
Nutrició: xufa
Les propietats nutricionals de la xufa són més destacades que les de l'orxata. En destaca el contingut en magnesi (en triplica la quantitat que aporta el plàtan, l’alvocat o el iogurt grec), en ferro i en fibra. També té un contingut interessant de midó resistent amb efecte prebiòtic, per això l'orxata casolana es recomana per al tractament de la diarrea per les seues propietats astringents. A més d’estos carbohidrats, l'aportació de greix és molt interessant: en este sentit, l'oli de xufa es pareix prou a l'oli d'oliva, amb més d’un 70% d’àcid oleic.