Púding de fruites, mel i espelta
Unes postres diferents
Ingredients
- 200 g d’espelta en gra
- 50 g de pinyons
- 50 g d’ametles amb pell
- 50 g de panses
- 100 ml de vi dolç aromatitzat
- Mel
Per a l’orxata de xirivia:
- 600 g de xirivia
- 120 g de mel
- Aigua
- Corfa de llima
- Canella en rama
Elaboració
- Posem a remulla l’espelta durant 24 hores.
- L’escorrem i la posem a coure amb les ametles, els pinyons, la mel i el vi.
- Quan estiga una mica cuit, hi afegim les panses i deixem que s’acabe de coure.
- Per a l’orxata, bollim les xirivies amb la llima, la canella i la mel.
- Ho triturem tot junt i ho filtrem amb una tela.
- Ho servim regat amb l’orxata.
Nutrició: espelta
És cert que l'espelta té una mica més de proteïnes que el blat (15% contra 10%), però més important que la quantitat és la qualitat de les proteïnes, ja que contenen els 8 aminoàcids necessaris per al cos humà (proteïnes d’alt valor biològic que se’n diu). Aquestos aminoàcids es diuen "essencials" perquè el cos no pot produir-los, i només s'aconsegueixen a través dels aliments. A més, aquestes proteïnes contenen més quantitat de l’aminoàcid anomenat lisina.
La fibra de l'espelta és sobretot fibra soluble. Esta retarda l'absorció dels hidrats de carboni, per la qual cosa resulta beneficiosa per a totes les persones, però sobretot per als diabètics. El contingut mineral i de vitamines també és més alt en l'espelta que en el blat comú.