Putxero de Nadal: carns, verdures i llegums
“El forn, per Nadal, no para un instant”
Hui toca preparar un dels menjars més significatius de tot l’any. És per a un dia especial, extraordinari, on ens ajuntem tota la família i el dinar es convertix en tota una celebració. No pot ser altra recepta que no siga la del putxero de Nadal.
Agafeu un bon perol i anoteu els ingredients!
Ingredients
- 1 kg de cigrons
- 500 g de vedella melosa
- 500 g d'ossos de corbet
- 500 g de gallina
- 500 g de pollastre
- 300 g de costelles de vedella
- 250 g de cansalada
- 2 manetes de porc
- 5 carlotes
- 4 xirivies
- 4 napicols
- 1 manoll de penques
- 2 cols rissades amb les fulles verdes
Per a les pilotes:
- 500 g de magre picat
- 500 g de cansalada viada picada
- 150 g de fetges de pollastre
- 1 pa del dia anterior arremullat en llet
- 3-4 ous
- Julivert fresc
- Ratlladura de llima
- Pinyons
- Anou moscada
- Pebre negre
- Canella
- Sal
Elaboració
- Posem a coure les manetes de porc, la gallina, les costelles i la vedella.
- Hi afegim les verdures, els cigrons i ho deixem coure 2 hores. Podem coure també els cigrons en una olla ràpida durant 30 minuts.
- Hi incorporem el pollastre i el corbet, i ho deixem coure tot 1 hora més.
- Pastem els ingredients de les pilotes, els donem forma i les emboliquem amb fulles de col.
- Afegim a l’olla les pilotes, les creïlles, la cansalada i ho deixem coure tot 1 hora més.
Nutrició: putxero
Per la barbaritat d'ingredients que porta, el putxero és un plat molt complet nutricionalment parlant, en el sentit que no li falta res, ho té tot. Hi destaquen els greixos, els hidrats de carboni, les proteïnes d'alt valor biològic, la fibra i vitamines del tipus B, a més de vitamina E i àcid fòlic. També hi són presents minerals com el calci, el ferro, el potassi, el fòsfor i el magnesi.
En qualsevol cas, és aconsellable no posar-li mai embotit al putxero. Llevant-li només el blanquet o el xoriç, ja guanya punts nutricionalment.