Sancocho de gallina
Una recepta llatina
Preparem una recepta vinguda de Llatinoamèrica i de la banda del Carib hispànic: un sancocho de gallina carregat d’energia i de nutrients.
Anota!
Ingredients
- 1 gallina gran
- 400 g de iuca
- 1 plàtan mascle
- 1 plàtan canari
- 3 alls
- 1 panolla de dacsa
- 5 creïlles roges xicotetes
- 2 cebes tendres
- 1 tomaca verda
- 150 g d’arracacha (o xirivia)
- Alvocat
- Arròs blanc cuit
- Safrà
- Celiandre fresc
- Comí en pols
- Oli
- Sal
Elaboració
- Fiquem en una olla la gallina trossejada i la deixem coure.
- Hi afegim la dacsa, la iuca, el plàtan mascle, la xirivia i la carabassa.
- Ho deixem coure durant dos hores i mitja a foc mitjà.
- Sofregim la ceba i l’all picats amb la tomaca.
- Hi afegim comí, sal i pebre.
- Ho tapem i ho deixem coure 30 minuts.
- Retirem la carabassa i la xirivia, ho liqüem i ho tornem a l’olla, junt amb les creïlles i el sofregit.
- Servim les verdures amb la salsa de la cocció.
- Servim la gallina amb l’alvocat, el plàtan i arròs blanquet.
- Ho empolvorem amb celiandre.
La tradició del 'sancocho'
El sancocho és una sopa espessa que es fa amb una varietat de carns, verdures i tubèrculs. Les carns més comunes que s'utilitzen són el pollastre, el porc i la vaca, però també es poden trobar sancochos de peix. S’usen verdures com la creïlla, carlota, ceba, tomaques i pimentons i tubèrculs com la iuca, el nyam i el moniato.
És un plat molt popular a Colòmbia, l'Equador, Panamà, l'Argentina, Veneçuela i la República Dominicana. És un plat que es menja en ocasions especials com ara festes, aniversaris i reunions familiars. Se serveix tradicionalment amb arròs blanc, torrades i acompanyaments com ceba picada, all picat i julivert.