Pastís de Santiago
Com estar a Galícia
Obrim les portes de la nostra cuina a un dels pastissos més clàssics i cuinats de la gastronomia espanyola: el pastís de Santiago. Encara que estiga associada amb la ciutat de Santiago de Compostel·la i el camí de Santiago, es pot considerar patrimoni de tots.
Necessitem:
Ingredients
- 350 g de farina
- 250 ml de llet
- 250 g de mantega
- 500 g d’ametla molta
- 500 g de sucre
- 60 ml d’aigua
- 75 g de sucre de llustre
- 6 ous
- 1 llima
Elaboració
- Batem bé els ous amb l’aigua i la ratlladura de llima.
- Hi incorporem el sucre i la llet.
- Mesclem la farina i l’ametla molta.
- L’afegim a la mescla juntament amb la mantega.
- Ho aboquem dins d’un motle.
- Ho enfornem a 200 °C durant 20 minuts.
- Ho deixem refredar i ho desmotlem.
- Hi posem la plantilla i ho empolvorem amb sucre.
- Retirem la plantilla i ho servim.
Un pastís protegit
El pastís de Santiago està emparat per una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), amb un consell regulador que només autoritza la comercialització amb este nom dels pastissos que s’elaboren segons els criteris designats, entre els quals s’inclouen:
- La forma: redona coberta de sucre de llustre amb la creu de Sant Jaume.
- L’aroma: de rovell i ametla.
- El gust: d’ametla.
- El color: blanc en superfície i daurat en l’interior.
- La textura: esponjosa i granulada.