Sardines amb tomaca
Tradició humil
Cuinem unes sardines amb tomaca que són tota una sensació. Són perfectes per a ficar-les dins del pà i convertir-ho en entrepà.
Pren nota!
Ingredients
- 4 sardines fresques
- 1 pot de tomaca de pera sencera
- 50 g de tomaca seca
- Sucre
- Sal
- Pebre negre
- Salsa sriracha
- Formatge de cabra
Per a l’ajoblanco:
- 50 g d’ametles torrades
- Pa del dia anterior
- All
- Oli OVE
- Vinagre de poma
- Aigua
- Sal
Per al pa d’all:
- Pa del dia anterior
- All
- Julivert
- Oli OVE
Elaboració
- Escorrem les tomaques i les adobem amb sal, sucre, pebre negre i oli.
- Les enfornem a 160 °C durant una hora.
- Filetegem les sardines i les cobrim de sal durant 30 minuts.
- Les rentem, les sequem i les cobrim amb oli.
- Tallem pa i l’untem amb all, oli i julivert.
- Ho enfornem a 160 °C durant 10 minuts.
- Fem un ajoblanco amb alls, ametles, pa dur, vinagre, aigua i sal.
- Emulsionem les tomaques seques amb oli.
- Servim una base d’ajoblanco i les tomaques confitades.
- Ho acompanyem de les sardines per damunt.
- Ho arruixem amb oli de tomaca seca, salsa sriracha i formatge ratllat.
- Ho acabem amb el pa d’all.
Nutrició: la sardina
És un dels peixos blaus més populars i consumits a Espanya i té un alt valor nutricional pel seu contingut de proteïnes, vitamina D2, fòsfor, calci, potassi, vitamina B12, àcids grassos omega-3 i aminoàcids. Segons la Fundació Espanyola de Nutrició, una ració de sardines cobreix quasi el 100% dels objectius nutricionals recomanats per a la ingesta diària de la població. Només han d'evitar-les o moderar-ne la ingesta els qui pateixen hiperuricèmia o gota, perquè el seu elevat contingut en purines afavoreix la presència d'àcid úric.
Les sardines en llanda, malgrat el seu caràcter popular i poc “glamurós”, són un gran aliment, més nutritiu encara que les fresques, perquè de les fresques no acostumem a menjar-nos l’espina, cosa que sí que fem (quasi sempre) amb les sardines en conserva. L’espina triplica el contingut de calci del peix. Per contra, les sardines en llanda tenen un contingut de greix més elevat, per l’oli en què estan conservades.