Sarsuela de marisc
Digna d'aplaudir
Cuinarem hui un plat que és tot un espectacle… i no pel seu nom! Tot un clàssic que té la fama ben merescuda: la sarsuela de marisc.
Anoteu els ingredients i a cuinar!
Ingredients
- 4 sepionets
- 3 rodanxes de lluç
- 3 tallades de rap
- 2-3 tallades d’emperador
- 12 gambes
- 12 llagostins
- 2 ous durs
- 1 tomaca
- 1 ceba
- 3 alls
- 200 g de clòtxines
- 250 ml de vi blanc
- Julivert fresc
- Ametla molta
- Llorer
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Salem el peix, el marquem en una cassola i el reservem.
- En el mateix oli, marquem els llagostins i les gambes, i els reservem.
- Netegem, trossegem la sépia i la sofregim.
- Hi afegim la ceba i els alls picats i unes fulles de llorer.
- Hi agreguem ametla molta, vi blanc i ho deixem coure, perquè es reduïsca.
- Hi afegim les clòtxines i la tomaca ratllada.
- Hi aboquem el caldo de peix calent, hi incorporem tot el peix i el marisc, i ho deixem coure.
- Ho acabem amb els ous durs i el julivert picats.
Nutrició: marisc
És un dels elements indispensables a les cases per Nadal. Principalment, tenim crustacis (cos articulat cobert per una corfa exterior) i mol·luscos (closques i petxines, encara que els cefalòpodes també es consideren mol·luscos).
Hi ha diferències nutricionals entre unes espècies i altres, però, en general, el marisc és beneficiós en qualsevol dieta equilibrada, perquè presenta nutrients similars als del peix blanc. Té un alt contingut de vitamines (E, A, àcid fòlic) i minerals beneficiosos per a l'organisme (iode, magnesi, potassi, sodi). Entre els minerals que aporta, destaca el ferro. A més, és ric en àcids grassos poliinsaturats, que aporten beneficis per a la salut i contraresten l'efecte del seu percentatge de colesterol. Generalment, presenta un baix nivell calòric i es considera un aliment assaciant per ser ric en proteïna. També és ric en sodi, per la qual cosa els hipertensos han de consumir-ne amb moderació. En aquest cas, es recomana més el consum de marisc fresc, perquè presenta un menor contingut de sodi que el congelat.