Sopa d'all amb ensalada de muntanya
“Per Sant Blai, sembra l'all”
Ja era hora de fer una sopa d'all a La cuina de Morera. També farem una ensalada de muntanya, dos elaboracions tradicionals a la comarca de l’Alt Millars, a la província de Castelló. Estos plats són tan senzills que els pot fer tot el món a sa casa.
Ingredients
- 200 g de pernil salat
- 500 ml de caldo de pollastre
- 2-3 ous
- 1 cabeça d’alls
- Pa del dia anterior
- Pebre roig
- Oli OVE
- Sal
Per a l’ensalada:
- 3 carlotes
- 3 creïlles
- 2 cebes
- Timó fresc
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Per a fer la sopa, sofregim els alls i el pernil en una cassola de fang.
- Hi afegim el pa dur trossejat i el pebre roig.
- Ho ofeguem tot, hi aboquem el caldo i ho deixem coure.
- Hi incorporem els ous i els batem dins del caldo.
- Ho rectifiquem de sal i ho deixem coure un parell de minuts més.
- Per a l’ensalada, bollim senceres i pelades la creïlla, la carlota i la ceba.
- Deixem refredar les verdures i les trossegem.
- Servim l’ensalada amb oli, sal i timó fresc.
Nutrició: all
El principal component actiu de l’all és l'al·liïna, un important antioxidant cardioprotector i neuroprotector. Contribueix a abaixar els nivells de glucosa, insulina, triglicèrids i àcid úric en la sang; ajuda contra la resistència a la insulina i redueix els nivells de citocina. Els principals efectes positius, provats per estudis clínics, són la prevenció del deteriorament de l'aparell circulatori i la pèrdua de gana. És un aliment sense sodi, baix en calories i sense greix. No és aconsellable consumir-ne durant la lactància, ja que els sulfòxids poden passar a la llet materna i conferir-li un sabor desagradable. S’ha demostrat que l'all pot generar de tant en tant reaccions al·lèrgiques o asmàtiques,