Sopa de fesols i col llombarda
A ficar cullerada!
Ingredients
- 250 g de fesols cuits
- 250 g de col llombarda
- 100 g de pernil
- 1 moniato
- 1 ceba
- 1 creïlla
- 1 tomaca
- 1 llima
- 4 ous
- Timó fresc
- Pebre blanc
- Oli OVE
- Sal
Per al caldo de pollastre:
- 2 kg de carcasses de pollastre
- 1 carlota
- 1 ceba
- 1 branca d'api
- 1 cabeça d'alls
- Fulles de llorer
- Pebre negre en gra
Elaboració
- Rostim les carcasses al forn a 250 graus uns 35 minuts i les coem junt amb les verdures durant 3 hores, aprox.
- Sofregim la ceba amb el pernil, la tomaca, timó i pell de llima.
- Ho cobrim amb el caldo de pollastre.
- Hi afegim la col, la creïlla, el moniato i ho deixem coure.
- Hi incorporem els fesols i ho cuinem uns 20 minuts més.
- Ho servim amb un ou dins.
Nutrició: col llombarda
La col llombarda pertany a la mateixa família que la col arrissada, per la qual cosa compartixen moltes propietats nutricionals. Té un alt contingut en àcid fòlic, és rica en potassi (cosa que la fa diürètica) i conté un alt nivell d’antocianines, un antioxidant natural que ajuda el cos humà a contrarrestar la degeneració cel·lular. La col llombarda també té propietats antiàcides, de manera que és una verdura recomanada en casos d'úlceres d'estómac, reflux, colitis, etc.
Tot i això, es tracta d'una verdura flatulenta i generadora de gasos. De la mateixa manera, han d'anar amb compte en el seu consum les persones amb problemes de tiroides, ja que està inclosa dins dels aliments que inhibixen l'absorció del iode. Les persones amb àcid úric elevat també han d'anar amb compte amb el seu consum.