Sopa de peix i marisc del Mare Nostrum
“Amb paciència i una canya... peix"
Ingredients
- 300 g de fideus fins
- 1 l de caldo de morralla
- 12 gambes arrosseres
- 16 cloïsses
- 1 sépia
- 1 tomaca
- 3 alls
- Pebre roig
- Safrà
- Oli OVE
Elaboració
- Reservem les cloïsses en aigua freda i sal.
- Pelem les gambes i les reservem.
- En una cassola, sofregim la sépia.
- Hi afegim els alls picats, el pebre roig i la tomaca.
- Bollim amb el caldo de peix els caps i les corfes de les gambes, i ho colem.
- Agreguem a la cassola les cloïsses, el caldo de peix i ho deixem coure uns minuts.
- Hi incorporem els fideus, el safrà i ho deixem coure.
- Quan el fideu estiga quasi cuit, hi incorporem les cues de gamba.
Nutrició: les cloïsses i la vitamina B12.
Junt amb el fetge de bou/vedella, les cloïsses són l’aliment natural amb més quantitat de vitamina B12 que existix. La quantitat diària recomanada de B12 per a un adult està al voltant dels 2,5 micrograms, i 100 g de fetge de vedella aporten uns 80 micrograms, mentre que 100 g de cloïsses aporten 98 mg (recordem que només en necessitem 2,5). Està clar també que és més fàcil menjar-se 100 g de fetge que no de cloïsses.
La falta de vitamina B12 no sols pot donar lloc a un tipus específic d'anèmia, sinó que pot provocar problemes neurològics. Aquesta vitamina prové exclusivament de fonts de proteïna animal, per la qual cosa per a les persones que seguixen una dieta estricta vegetariana o vegana la suplementació amb B12 ha de ser obligatòria des del primer moment.
Compte amb la vitamina B12 que suposadament contenen algunes algues, perquè es tracta d’una pseudo-B12, biològicament inactiva en humans, que pot emmascarar en les analítiques una deficiència real de B12.