Tojunto manxec
Tradició i sabor
No hi ha plat amb un nom més aclaridor que aquest: tojunto. Que, la veritat siga dita, podien haver posat aquest nom a molts altres plats, però és aquest el que se’l va quedar. Parlem d'una recepta de la Manxa.
Necessitem:
Ingredients
- Mig conill
- Mig pollastre
- 200 ml de vi blanc
- 1 ceba
- 2 pimentons rojos
- 4 creïlles
- 3 alls
- Pebre negre en gra
- Clau d’olor
- Llorer
- Safrà
- Aigua
- Oli OVE
Sal
Elaboració
- En una cassola, rossegem les carns.
- Hi incorporem les verdures i ho ofeguem tot junt.
- Hi afegim el llorer, el pebre negre, el clau i el safrà.
- Hi aboquem el vi blanc i l’aigua freda i alcem el bull.
- Abaixem el foc al mínim i ho deixem coure.
- Apaguem el foc i ho deixem reposar uns 15 minuts.
Una recepta molt seua
Aquest plat té l’origen en terres de la Manxa, i també es coneix amb el nom de tojunto manchego o tocrúo. És un d'aquests guisats de caràcter rústic, però reconfortant, amb multitud de xicotetes variants en cada província i al gust de cada casa, que consisteix a cuinar en la mateixa cassola una mescla de carns, verdura i creïlla. El tojunto es pot fer amb conill, pollastre i corder, però també admet altres tipus de carn, com la vedella o la perdiu.
Com tantes altres receptes tradicionals d'origen indeterminat, no n’existeix una recepta canònica; per exemple, hi ha zones de la Manxa on es diu que “el tojunto s'escriu junt i es cuina separat”, fent referència al fet que les carns s’han de fregir a banda i incorporar-se a l’olla, mentre que en altres zones s’opta per fer-ho tot al mateix recipient.