Tombet de bou
Tradició castellonenca
Cuinem un tombet, una recepta molt típica de les comarques castellonenques, i en esta ocasió el farem de bou. Tombet de bou.
Pren bona nota!
Ingredients
- 1 kg de carn de bou per a guisar
- 1 ceba
- 1 tomaca
- 3 creïlles grosses
- Caldo de carn
- Pebre negre
- Llorer
- Farina
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Trossegem la carn, la salpebrem i la passem per farina.
- Daurem bé la carn i la reservem.
- En una cassola de fang, sofregim el llorer i la ceba.
- Hi afegim la tomaca.
- Ho sofregim, hi incorporem la carn i el caldo.
- Ho deixem coure durant hora i mitja.
- Hi afegim les creïlles trencades a daus.
- Quan estiguen cuites les creïlles, apaguem el foc.
El tombet
Aquesta recepta és molt típica a Vila-real, i que per festes de setembre se sol fer una “nit del tombet de bou” on s’ajunten totes les penyes i es preparen més de 3.000 racions d’este tombet.
Als tombets se’ls diu així perquè la carn es remou sense cullerot ni paleta, sinó agafant la cassola o l’olla per la vora i sacsant-la o fent-li “tombs”. I en açò radica el secret del plat. Els tombets es preparen en una olla o cassola de fang, a foc lent. A zones del Baix Maestrat al tombet li diuen “solsit”, un nom que resulta també molt adient.