Torró de gat
“Per Nadal, capons, neules i torrons”
Hui prepararem un d’eixos torrons “de tota la vida”, i més senzill no pot ser. Parlem del torró de gat. En molts llocs li diuen també crocant o guirlache, però el valencià, el nostre, és el torró de gat.
Ací tens els ingredients!
Ingredients
- 1 kg d'ametla torrada
- 500 g de sucre
- 500 g de mel
- Oblees
Elaboració
- En un casset, posem a calfar la mel i el sucre per a fer el caramel.
- Ho deixem coure mentre ho removem i hi incorporem les ametles.
- Ho mesclem tot bé i ho traiem del foc.
- Escampem la mescla per damunt d’una oblea, ho tapem amb una altra oblea i ho deixem refredar.
Xixona, bressol del torró
El torró a Xixona es comença a elaborar a mitjans del segle XIX, però fins a les primeres dècades del segle XX no apareixen el gremi de torroners i la industrialització del sector. A partir dels anys 1950-60, la indústria torronera de Xixona ja es consolida com a líder nacional.
Tots sabem també que, sobretot durant els anys en què es tractava d’una faena artesana, els torroners eren també gelaters, i des de Xixona es van expandir per tota la costa del Mediterrani.
Algunes d’estes famílies més emprenedores eren de cognom Sirvent, per això no és estrany trobar-se a Barcelona, Benidorm o qualsevol altre lloc torroneries i gelateries Sirvent, algunes d’elles amb molt de prestigi.