Torró de xocolate, garrofa i neula
“A Nadal, neules”
Ingredients
- 450 g de xocolate amb llet
- 200 g de praliné d'avellanes
- 200 g de neules
- 25 g de farina de garrofa
Elaboració
- Posem a fondre el xocolate al bany de maria.
- Hi afegim el praliné d’avellanes i ho deixem fondre junt.
- En un bol, barregem el xocolate i el praliné fosos amb la farina de garrofa i les neules trossejades.
- Ho aboquem tot a un motle i ho reservem en la nevera durant 2 hores, aproximadament.
- Abans de servir el torró, el deixem temperar.
La neula
Hi ha documents que testifiquen que el rei Jaume I va convidar els assistents al seu esdeveniment de Nadal l’any 1268 a neules i fruita seca. En aquells dies, no tenien la forma cilíndrica i allargada que tenen hui dia, sinó que eren planes (més semblants a una oblia, un detall lògic a causa del seu origen religiós).
Va ser en el segle XVII quan se'ls va començar a donar la forma cilíndrica i allargada que tenen ara. Es van convertir en un producte de forn i més tard va aparéixer la figura del neuler, associant l'ofici a l'artesania.
La massa de les neules s'elabora amb sucre, farina de blat, ou, mantega, ratlladura de llima i essència de vainilla. De la mescla dels ingredients s'obté una massa bastant líquida i se li dona forma en una planxa semblant a una paella, on li peguen la volta i així es forma el canut.