Torró de xocolate, garrofa i neula
“A Nadal, neules”
Hui farem una recepta de torró, però no patiu, que aquest té una elaboració molt senzilla. Res de moldre ametla ni res d’això, farem torró de xocolate, garrofa i neula. Fàcil i deliciós!
Pren nota dels ingredients!
Ingredients
- 450 g de xocolate amb llet
- 200 g de praliné d'avellanes
- 200 g de neules
- 25 g de farina de garrofa
Elaboració
- Posem a fondre el xocolate al bany de maria.
- Hi afegim el praliné d’avellanes i ho deixem fondre junt.
- En un bol, barregem el xocolate i el praliné fosos amb la farina de garrofa i les neules trossejades.
- Ho aboquem tot a un motle i ho reservem en la nevera durant 2 hores, aproximadament.
- Abans de servir el torró, el deixem temperar.
La neula
Hi ha documents que testifiquen que el rei Jaume I va convidar els assistents al seu esdeveniment de Nadal l’any 1268 a neules i fruita seca. En aquells dies, no tenien la forma cilíndrica i allargada que tenen hui dia, sinó que eren planes (més semblants a una oblia, un detall lògic a causa del seu origen religiós).
Va ser en el segle XVII quan se'ls va començar a donar la forma cilíndrica i allargada que tenen ara. Es van convertir en un producte de forn i més tard va aparéixer la figura del neuler, associant l'ofici a l'artesania.
La massa de les neules s'elabora amb sucre, farina de blat, ou, mantega, ratlladura de llima i essència de vainilla. De la mescla dels ingredients s'obté una massa bastant líquida i se li dona forma en una planxa semblant a una paella, on li peguen la volta i així es forma el canut.