Tortell de Reis
“Nit de Reis estrellada, any d'eixut i de secada”
No sabem si els reis vindran carregats de regals enguany, però si podem assegurar que ens menjarem un bon tortell, com marca la tradició. I si el fem a casa, millor. Així que no t'oblides d'anotar tot allò que necessitaràs per a preparar aquesta clàssica recepta, quasi obligatòria en una data tan assenyalada.
Ací els tens:
Ingredients
- 500 g de farina de gran força
- 125 g de mantega
- 100 g de sucre
- 25 g de sucre avainillat
- 40 g de rent fresc
- 35 g de suc de taronja
- 25 g de rom (opcional)
- 7 g de sal
- 4 ous
- Ratlladura de taronja
- Ratlladura de llima
- Fruita confitada
- Cabell d’àngel o nata muntada
- Aigua
Elaboració
- Barregem la farina amb la sal, el sucre avainillat, el sucre, ratlladura de taronja i de llima.
- Hi incorporem el suc de taronja, els ous, el rom i ho mesclem.
- Hi agreguem el rent i la mantega a dauets.
- Ho pastem tot bé i ho deixem fermentar, tapat, durant 1 hora.
- Li donem forma de tortell i ho deixem fermentar de nou, tapat, durant 2 hores.
- Pintem el tortell amb ou batut i el decorem amb la fruita confitada.
- Fem sucre escarxat amb aigua i empolvorem el tortell amb el sucre.
- Enfornem el tortell a 160 °C durant 15 minuts, aproximadament.
- El deixem refredar, l’obrim per la mitat i el farcim al gust.
L'origen del tortell de Reis
Tot i generar dubtes entre els historiadors, es creu que el tortell està relacionat amb una festa que celebraven en l'antiga Roma per desembre, on es prenien unes postres semblants al tortell en les quals s’introduïen fruits secs, figues i panses. També es va incorporar la fava a l’interior. A qui la trobava, se li augurava un any de sort.
Segles després, a França, el cuiner del rei Lluís XV, per petició del rei, va decidir introduir una moneda d’or, ja que trobar-la resultava més encoratjador que trobar la fava, de manera que a poc a poc el llegum va deixar de ser tan important i va adquirir altre significat.