Tripes d'abadejo
Guisat per a entrar en calor
Ingredients
- 1 kg de tripes d’abadejo
- 250 g de cigrons “pedrosillanos” cuits
- 100 g de tirabecs
- 1 carlota
- 1 ceba
- 1 porro
- 4 alls
- 2 tomaques
- 1 vitet
- 1 botifarra d'arròs
- Fulles de llorer
- Aigua
- Oli OVE
- Sal
Elaboració
- Coem les tripes amb la carlota, el porro i llorer.
- Fem un sofregit amb la ceba, l’all, el vitet i la tomaca.
- Hi incorporem els cigrons i les tripes d’abadejo trossejades.
- Hi afegim aigua o caldo de la cocció i ho deixem coure 15 minuts, aprox.
- Fregim la botifarra i saltem els tirabecs.
- Servim les tripes amb la botifarra i els tirabecs.
Nutrició: l'abadejo i les seues tripes
L'abadejo destaca per ser una excel·lent font de tres nutrients molt importants i que no sempre són fàcils de trobar en altres aliments de manera natural: vitamina D, seleni i omega-3. El seleni és imprescindible per a la integritat de les cèl·lules, perquè participa en la seua protecció davant dels agents que puguen oxidar-les i, per tant, destruir-les. Este mineral no abunda en molts aliments.
Més enllà de l’aportació nutricional de l’abadejo, ens trobem amb un tall o part que destaca especialment pel col·lagen que conté. De fet, de les tripes de l’abadejo i altres peixos s’obté la gelatina alimentària neutra que tant utilitzem en rebosteria. Este col·lagen és una gran font d'aminoàcids, que ajuden a enfortir cartílags, tendons i lligaments. Proporciona calci i contribueix a la salut òssia.