Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Xató

Fàcil
2 hores
4 persones

A la catalana

Xató
30 d'octubre 2023 - 20:05
  • 1 escarola
  • 3 cebes tendres
  • 30 g d’olives arbequines
  • 40 g d’olives negres
  • 150 g de tonyina en oli
  • 150 g d’abadejo dessalat
  • Filets d’anxova
  • Api
  • Pebre blanc
  • Sal

Per a la salsa:

  • 3 nyores
  • 4 alls
  • 50 g d’ametles torrades
  • 500 ml d’oli OVE
  • 2 llesques de pa fregit
  • Vinagre
  • Sal

Per a la truita:

  • 1 botifarra catalana
  • 4 ous
  1. Posem a remulla les nyores durant 8 hores.
  2. Els traiem la carn i la piquem.
  3. Ho mesclem amb les ametles, els alls, el pa torrat, vinagre i oli.
  4. Hi afegim sal i ho batem.
  5. En una font, hi posem les fulles d’escarola.
  6. Hi afegim la ceba i l’api.
  7. Ho acabem amb l’abadejo, la tonyina, les anxoves i les olives.
  8. Ho servim arruixat amb la salsa.
  9. Ho acompanyem amb una truita de botifarra.

El seu origen

Aquesta ensalada té l’origen a les comarques vinícoles de Catalunya, i s'elaborava en la festa d’aixetonar, paraula que es refereix a l’aixeta que afegien a les botes per a gaudir del primer vi de la temporada. Aquest moment marcava l'inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d'una ensalada amb ingredients salats, com el peix, que es trobaven en les cases dels llauradors i pescadors locals, servida amb fulles de la verdura corresponent a la temporada d'hivern i amb una salsa especial.

Receptes fàcils Receptes amb peix

També et pot interessar