Xurrasco de porc amb menta i babaganuix
Fusió àrab
La de porc és una carn molt bona que té molta vida més enllà de les torrades. La fem servir per a cuinar un xurrasco amb salsa de menta i babaganuix, una mena de paté d'albergines típic de les cuines àrab i mediterrània.
Anota!
Ingredients
- 1 xurrasco de porc
- 6 alls
- 2 albergines
- 150 g de iogurt grec
- Menta
- Pinyons
- Oli OVE
- Tomaca
- Cogombre
- Encisam
- Ceba roja
- Pebre negre
- Sal
Per al pa de pita:
- 500 g de farina
- 280 ml d'aigua
- 15 g de rent fresc
- 10 g de sucre
- 10 g de sal
- 1 cullerada d'oli d'oliva
Elaboració
- Piquem els alls i la menta.
- Ho mesclem amb el iogurt, hi empastifem el xurrasco i ho deixem marinar.
- Torrem les albergines i en fem un puré.
- Pastem el pa i ho deixem fermentar 45 minuts.
- Ho dividim en quatre i en fem boles.
- Aplanem les boles i les enfornem a 240 °C.
- Ho reservem embolicat amb un drap.
- Enfornem el xurrasco a 180 °C durant 1 hora.
- Obrim els pans i els farcim amb els vegetals.
- Hi afegim la carn i el babaganuix.
- Ho decorem amb pinyons i menta fresca.
Què és el xurrasco?
Depenent d’on ens trobem, el terme xurrasco pot significar una cosa o altra.
- Si parlem des de l’etimologia, la paraula xurrasco vol dir alguna cosa pareguda a “socarrat” i que sembla provindre del terme sukarra, que vol dir “incendi” o “llengua de foc”.
- A Espanya, el xurrasco és el tall de la vedella (i en este cas del porc) que s'obté de la falda tallada transversalment i que inclou els ossos del costellam.
- A l'Argentina, el xurrasco és un plat de filet de carn a la brasa acompanyat de creïlles o ensalada i salsa chimichurri.
- A Bolívia també és un plat de carn a la brasa, però que no porta salses i s’acompanya d’arròs o iuca.
- Al Brasil, el xurrasco pot ser de vedella, de porc o de pollastre, i se sol torrar enfilat en broquetes, com si foren espetos.