Yakisoba (fideus fregits)
Tornem al Japó
Ingredients
- 300 g de fideus “soba”
- 200 g cansalada viada fresca
- 100 g de col xinesa
- 50 g de ceba tendra
- 50 g de brots de soja
- 50 g de carlota
- 2 alls
- Flocs de bonítol sec “katsuobushi”
- Sake
- Oli de gira-sol
- Oli de sèsam
- Sal
Per a la salsa “yakisoba”:
- 2 cullerades de salsa de soja japonesa
- 2 cullerades de salsa d'ostres
- 2 cullerades de salsa Worcestershire o Perrins
- 1 cullerada de tomaca concentrada
Elaboració
- Daurem la cansalada amb oli de gira-sol i de sèsam.
- Hi afegim la col, la ceba, la carlota i l’all, i ho saltem tot.
- Posem a coure els fideus amb aigua i sal.
- Desglacem el fons del wok amb un raig de sake i hi afegim els fideus cuits.
- Emulsionem els ingredients de la salsa i la incorporem al saltat.
- Hi afegim brots de soja i apaguem el foc.
- Ho servim amb uns flocs de bonítol sec per damunt.
El yakisoba, un plat modern
El yakisoba tampoc és un plat excessivament antic. Va aparèixer al Japó a principis del segle XX i actualment se sol consumir com una mena de menjar ràpid que es pot trobar en molts llocs, des de paradetes de carrer fins a restaurants de prestigi. Es pot fer amb diversos ingredients, sempre verdures amb carn o marisc, i es remata amb una salsa especial de yakisoba que és dolça i salada alhora.
Ara bé, la tècnica de fumar i dessecar la tonyina per a obtindre el bonítol sec katsuobushi es remunta a l'època dels samurais, quan aquest ingredient era un aliment bàsic per als guerrers. Això és perquè el bonítol sec katsuobushi es podia conservar durant mesos, era fàcil de transportar i proporcionava una font rica en proteïnes i altres nutrients.