Yakisoba (fideus fregits)
Tornem al Japó
Fem de nou una ullada al receptari tradicional japonés per a cuinar una de les seues receptes més conegudes. No direm que cuinarem els “autèntics” yakisoba, perquè això mai es pot dir, perquè és molt atrevit, però sí uns yakisoba molt fidels al que es fa pel Japó.
Pren nota!
Ingredients
- 300 g de fideus “soba”
- 200 g cansalada viada fresca
- 100 g de col xinesa
- 50 g de ceba tendra
- 50 g de brots de soja
- 50 g de carlota
- 2 alls
- Flocs de bonítol sec “katsuobushi”
- Sake
- Oli de gira-sol
- Oli de sèsam
- Sal
Per a la salsa “yakisoba”:
- 2 cullerades de salsa de soja japonesa
- 2 cullerades de salsa d'ostres
- 2 cullerades de salsa Worcestershire o Perrins
- 1 cullerada de tomaca concentrada
Elaboració
- Daurem la cansalada amb oli de gira-sol i de sèsam.
- Hi afegim la col, la ceba, la carlota i l’all, i ho saltem tot.
- Posem a coure els fideus amb aigua i sal.
- Desglacem el fons del wok amb un raig de sake i hi afegim els fideus cuits.
- Emulsionem els ingredients de la salsa i la incorporem al saltat.
- Hi afegim brots de soja i apaguem el foc.
- Ho servim amb uns flocs de bonítol sec per damunt.
El yakisoba, un plat modern
El yakisoba tampoc és un plat excessivament antic. Va aparèixer al Japó a principis del segle XX i actualment se sol consumir com una mena de menjar ràpid que es pot trobar en molts llocs, des de paradetes de carrer fins a restaurants de prestigi. Es pot fer amb diversos ingredients, sempre verdures amb carn o marisc, i es remata amb una salsa especial de yakisoba que és dolça i salada alhora.
Ara bé, la tècnica de fumar i dessecar la tonyina per a obtindre el bonítol sec katsuobushi es remunta a l'època dels samurais, quan aquest ingredient era un aliment bàsic per als guerrers. Això és perquè el bonítol sec katsuobushi es podia conservar durant mesos, era fàcil de transportar i proporcionava una font rica en proteïnes i altres nutrients.