El Montgó, una muntanya rica en biodiversitat que s’ha convertit en refugi d’abelles
L’equip de 'La via verda' ha estat amb Eduardo Fernández, un apicultor que gestiona vint bucs i produeix mel artesanal en un entorn absent de productes químics
En les antigues terres del monestir de Sant Jeroni, al cor del Montgó, les abelles produeixen mel, però no una mel qualsevol. L’equip de La via verda ha visitat l’apicultor Eduardo Fernández, qui s'ha mostrat molt satisfet de gestionar un total de vint bucs al parc natural.
“L’avantatge de produir mel dins d’un parc natural és la gran biodiversitat que hi ha. Ací hi ha unes 640 espècies diferents i el fet que els bucs estiguen rodejats pel Mediterrani, li atorga a la mel un toc de salinitat que li donen singularitat”, ha explicat Fernández. A més a més, es tracta d’un espai natural on no es poden utilitzar productes químics.
Estar (els bucs) rodejats pel Mediterrani, li atorga a la mel uns tocs de salinitats que li donen singularitat.
La intenció de l'apicultor és augmentar el nombre de bucs productors de mel que gestiona. En cada buc poden viure unes 50.000 abelles a l’estiu, que és l'època de més reproducció. Una contribució que cal posar en relleu en un moment en què la situació en ell món de l’apicultura més que crítica és “agònica”, com el sector mateix ha denunciat en nombroses ocasions.
“Es tracta d’un sector en declivi per la reducció del nombre d'abelles. A més, hi ha molta espècie invasora. També està el canvi climàtic i hi ha menys floracions”, ha explicat a l’equip del programa l’apicultor.
Al parc natural del Montgó, l’equip de La via verda ha sigut testimoni de tot el procés de producció de la mel d'Eduardo Fernández, des dels bucs fins a l’obrador. Ha comprovat que es tracta d’un procés “totalment artesanal”. L'apicultor ha dit que: “no volem passar la mel per cap procés ni d'escalfament ni de pasteurització, busquem que siga la més sostenible i natural”.