El doctor Mir: "És important que la gent siga conscient de les vides que pot salvar un familiar mort”
El prestigiós doctor Mir ha volgut aprofitar l’entrevista en La via verda per a demanar a la societat consciència social i que així augmente el nombre de trasplantaments
Corria l'any 1991 quan el cirurgià valencià José Mir Pallardó, conegut en tot el món com el doctor Mir, el 5 de gener, la mateixa nit de Reis, va fer el primer trasplantament hepàtic a la Comunitat Valenciana. Amb el treball continuat del seu equip, convertiren l'Hospital La Fe en centre de referència en tot el món.
Ja jubilat, des d'un dels seus llocs de descans, el que té a la platja de Cullera (Ribera Baixa), molt prop de la mar, ha rebut l'equip de La via verda. I ha recordat aquella fita d’un 5 de gener: “Recorde aquella nit. Nosaltres comentàvem que va ser un regal dels Reis. Vaig eixir de casa a les 4 o les 5 de la vesprada del dia 5 i vaig tornar a casa l'endemà, el dia 6 de gener, al voltant de les 7 de la vesprada. Vaig passar més de 24 hores”.
Quan ve un familiar que ha salvat la seua vida per un trasplantament i et dona les gràcies, això et fa conscient de la importància del que has fet.
Any rere any l’equip del doctor Mir anava augmentant el nombre de trasplantaments. Així fins a arribar a 1.872 en total, al llarg de tota la seua carrera. “Si la gent sabera realment, després de la mort d’un familiar, les vides que es poden salvar, hi hauria donacions contínuament”. Ell té la clau per a conscienciar de la importància dels trasplantaments: “Quan ve un familiar que ha salvat la vida per un trasplantament i et dona les gràcies, això et fa conscient”.
Nascut al barri de la Moreria de Mislata, el doctor Mir passa temporades a Cullera i a Calicanto, un enclavament urbà entre Godelleta, Torrent i Xiva. Enamorat de donar-se banys al mar, a Cullera a més dels passejos i banys, també s'entreté amb les plantes del seu jardí, on hi ha exemplars de carnoses com els cactus, que conviuen amb les palmeres, la flor bandera espanyola, les margarides i el baladre, de la qual confessa que és la que més li agrada.
El prestigiós metge ha recordat que era sa mare qui a Mislata tenia la casa plena de plantes. El cirurgià se sent molt mediterrani, i en eixe sentit ha dit que "els que som mediterranis, volem veure el mar. Només de veure'l, ens quedem tranquils". El doctor Mir va rebre el Premi Jaume I en Investigació Mèdica l'any 2010, el mateix any en què es va jubilar.