Així és el treball nocturn a l'Alt Maestrat per a identificar valuosos gravats d'art paleolític
Els investigadors de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació necessita foscor i llum controlada per a detectar millor els gravats, que són de traç molt fi
Huit jaciments d’art rupestre descoberts a l’Alt Maestrat estan sent investigats per l’IVCR+i (Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació) de la Conselleria de Cultura. Es tracta d’importants troballes que connecten el final del paleolític amb l’art Llevantí. Un equip del programa La via verda ha acompanyat el grup d’investigadors durant una jornada, ja que la principal faena la fan de nit, per a poder observar amb més detall els gravats apareguts.
Rafa Martínez, cap de Secció d’Arqueologia de l’IVCR+i, ha parlat de com estan documentant estes mostres d’art rupestre aparegudes a la cova del Bovalar. “Hem localitzat uns gravats molt importants, que representen l’art de l’etapa dels últims caçadors del paleolític superior. Un art previ a l’art Llevantí, més estés a la comarca”.
La directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, ha dit que “amb esta troballa afegim una peça a la història de l’art mundial. Considere este treball molt important i l’institut està apostant per continuar investigant. I no és fàcil… però és necessari fer-ho”.
L'arqueòleg Rafa Martínez ha apuntat que “hi ha gravats de traç múltiple, on trobem animals, signes i motius molt complexos. I la dificultat es troba en el fet que són gravats de traç fi. I com que la superfície és molt irregular, això dificulta la visió”. Un dels temes apareguts és la representació d’una vulva, “tema freqüent en l’art paleolític, com a representació de la feminitat”, ha dit l’investigador.
La raó de treballar de nit és que els permet il·luminar l’espai de la manera més adequada, per a investigar-la. Les comprovacions realitzades els porten a afirmar que els gravats tenen més de 10.000 anys.