Així és el tros de Sol, un meteorit de 4.600 milions d'anys que es conserva al Museu de la UV d'Història Natural
A Burjassot es guarda la roca que té la mateixa edat que la Terra i que el sistema solar, que es va desprendre fa 6,9 milions d'anys i va vagar per l'espai fins que va caure a València
Al campus de Burjassot es troba el Museu de la Universitat de València d'Història Natural. Allí, l'equip de La Via Verda ha fet una singular troballa: un tros de Sol. És a dir, un meteorit que fa 4.600 milions d'anys formava part de l'estrela solar i que ningú sap com va arribar, fa més de 200 anys, a la ciutat de València. Actualment, el meteorit es pot visitar a este museu que enguany fa 525 anys.
Com ha explicat Ana García Forner, paleontòloga i actual directora del museu d'història natural, este espai en el seu origen arreplegava més de 500 anys de tradició naturalista de la universitat que van "permetre acumular material tant per a la docència com per a la investigació".
Un incendi l'any 1932 el va quasi destruir
García Forrner ha explicat en La via verda un trist succés que va ocórrer durant la Segona República i pel qual el museu pràcticament va desaparéixer. "Venia gent de molts països a veure'l, però va haver-hi un incendi el 1932 i es va perdre pràcticament tota la col·lecció", ha explicat la paleontòloga. García Forner s'ha referit a l'incendi ocorregut durant la Segona República sent alcalde de València Vicente Alfaro. Un museu que, tot i les grans pèrdues que ha patit en la seua llarga vida, mereix una visita en conservar peces tan curioses com és el meteorit.
"És la peça especial del museu, una roca que té 4.600 milions d'anys; és a dir, la mateixa edat que la Terra i que el sistema solar. És un trosset de Sol que es va desprendre fa 6,9 milions d'anys i va vagar per l'espai i que des de fa més de 200 anys es troba a València”. El museu actualment alberga peces dels jaciments que estudien els investigadors de la universitat, com són el de Carlet o el de Venta del Moro. La directora ha explicat que la seua visita permet veure des d'empremtes de tortugues del Triàsic a peces de dinosaures del Juràssic.