Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

Els últims mestres teixidors alerten des de Bocairent que es pot perdre l'ofici

Els germans Vicent i Valentí Cabanes són a la Vall d'Albaida l’últim testimoni d’una família activa des del 1850 en el teixit de mantes

Manta bocairentina 2025 / À Punt

Li diuen Vicent Cabanes i és un dels últims mestres teixidors que queden a la Comunitat Valenciana. Pertany a una família de mestres teixidors activa en la confecció d'este producte, a la Vall d'Albaida, des del 1850. A ell li va passar la passió per teixir son pare Santiago Cabanes i de la seua mà van començar l'actual projecte. Vicent té ja 65 anys i el seu germà Valentí, també vinculat al negoci, en té 63 anys. En l'actualitat, ells són els responsables que al mercat encara hi haja mantes bocairentines artesanes, que és un dels vessants del seu negoci. Ara la preocupació és evitar que es perda este antic ofici garantia de qualitat del producte. 

La necessitat de crear una escola tèxtil

Durant la visita que l’equip de La via verda ha fet al seu taller, ubicat a Bocairent, Vicent s’ha preguntat què passarà amb este ofici de generacions: “Ací tenim sis telers artesans, on acabaran?" En la seua opinió fa falta crear una escola tèxtil per a recuperar l'ofici de mestre teixidor. Ahí és quan Cabanes mira cap a la Conselleria d’Educació. “Cal ensenyar a les noves generacions no sols com dissenyar un teixit o com teixir-lo, també és fonamental com gestionar un negoci fonamentat en esta tradició, per tal que siga rendible. Cal continuar investigant en nous teixits lleugers, acords a la moda i útils per a les persones. És important ensenyar els joves com aplicar un taller artesà a un model de negoci actual perquè s’ha de posar de manifest que un taller artesà no només serveix per a fer producte artesà. Ací també innovem”.

“És important ensenyar als joves com aplicar un taller artesanal a un model de negoci actual, perque s’ha de ficar de relleu que un taller artesanal no només serveix per a fer producte artesanal. Ací també innovem”. Vicent Cabanes - Mestre teixidor de la Vall d’Albaida

Vicent Cabanes recorda que a Bocairent hi ha el Museu d’Oficis i Tradicions, però ell pensa que “eixa no és la solució, el que de veritat fa falta és una escola tèxtil”. Diu que al llarg dels anys “molta gent s’han acostat al seu taller, però després ningú concreta. Ací ha vingut gent de la UPV, de la Universitat d’Alacant...”. 

Singularitats de la manta bocairentina

A la Comunitat Valenciana hi ha dos tipus de mantes teixides de manera artesana, reconegudes i molt apreciades. Parlem de la manta morellana i la manta bocairentina. Pel que fa a la manta bocairentina, Cabanes explica que “es caracteritza per tindre dos cares diferents, i eixes dos cares li atorga més complexitat a l’hora de teixir-la”.

Per tal de valorar este producte artesà, cal saber que alguns dissenys tenen 5.362 passades de fil "sense equivocar-se". Perquè quan hi ha una equivocació s’ha de desfer i tornar a passar. “Sols el procés de teixir una manta equival a una setmana completa de treball, però la suma de tots els processos que la fan possible equival a un més de faena. I el client que valora esta faena és el que sap que sols hi haurà una manta com la seua. Una peça única”. D’estes peces úniques diu Cabanes que són com "una abraçada al cos i una carícia en la cara".

la Vall d’Albaida

També et pot interessar