Rosalía, la veïna de Navaixes que ens ensenya a fer el codonyat de la seua àvia
L'equip de La via verda ha arribat fins a la plaça del Olmo de Navaixes (Alt Palància) on ens espera Rosalía. Ella és una veïna simpàtica i voluntariosa disposada a mostrar-nos com prepara este Nadal la seua recepta tradicional i casolana de codonyat. A ella li la van ensenyar sa mare i la seua àvia, i ara Rosalía l'ensenya als nets. En té quatre, de nets, i Alberto és l'encarregat de moldre el codonyat. L'equip del codonyat en esta casa l'integren Rosalía, Luis el seu marit i Alberto. Tot comença d'una manera molt especial: "Utilitze l'aigua de l'Esperança", el brollador de què beuen Sogorb, Navaixes i Altura. El procés a casa de Rosalía és laboriós: primer bullen els codonys "uns vint minuts"; després els trituren en la seua màquina centenària. La massa resultant junt amb el sucre i la canella va al foc en un recipient de fang, on està uns 45 minuts en moviment. Cal remoure bé! Rosalía és molt exigent en tot el procés, fins i tot en el moment de remoure la massa. Com ella explica, "cal fer huits, perquè no s'agafe a la cassola", però Maria, la periodista, no ho té massa clar. "Ai, quina poca gràcia tens tu per a remoure el codonyat", li diu rient. Això sí, el resultat d'este nou equip no pot ser millor.