Ni paella valenciana ni arròs a banda: la paella de fetge de bou desperta passions en xarxes

Feta amb fetge de bou, cor, entranyes, lleterola i endívia blanca, la crítica considera esta antiga recepta com una transgressió de la clàssica paella valenciana, mentre que els defensors entenen que recupera una tradició culinària

En una iniciativa solidària, els cuiners porten el concurs de paella de fetge de bou 2025 a Algemesí / À Punt

Parlar d’arròs o de paella és clau per a suscitar interés i, si ens referim als internautes de les xarxes socials, més encara. Mostrar imatges de paelles sempre genera un debat intens, també divertit. Si concretament parlem de "paella valenciana", el concepte genera curiositat i moltes persones també senten desconfiança i temor per si algú altera la tradicional paella valenciana. 

Dit açò, cal recordar que parlar de paella no sempre vol dir parlar de paella valenciana. Els cuiners i les cuineres valencianes ho saben. Ara bé, què pensa la gent quan sent parlar de cuinar arròs en el recipient anomenat paella? Què diuen quan es parla de cuinar arròs amb una recepta diferent de la tradicional paella valenciana? Advertim que, tot i que es tracte d’una recepta amb història i tradició, les crítiques no es fan esperar. Un bon exemple el tenim en una singular recepta de l'horta de València, un plant autòcton i amb molta història: la paella de fetge de bou.

L'ingredient clau és l’endívia blanca

La paella de fetge de bou destaca per la seua singularitat i per l’ús d’ingredients locals. Un dels productes que més destaca del plat per ser molt vistós és l’endívia blanca, també anomenada escarola. Hem parat atenció al que diuen els usuaris d’Instagram i TikTok en veure este ingredient voluminós damunt de la paella, que cal afegir en un moment concret del procés d’elaboració. De comentaris, n'hi ha per a tots els gustos. 

Uns centren la crítica en la presència de l’endívia. En Instagram i TikTok llegim comentaris com estos: “Els jardins de Vivers tenen menys vegetació que esta aberració”, “Vergonya em faria a mi ser valencià i eixir en les notícies publicant esta 'paella'. Això no té ni nom!”. Alguns fins i tot insulten el plat: “La veritat és que això és una bona merda”.

Hi ha més dedicatòries despectives dedicades a la paella de fetge de bou que afirmen que “això és arròs amb coses”. “Mare de Déu Senyor” diu una altra persona, “a qualsevol cosa li diuen paella” i també “vaig a bossar i ara torne”.

També trobem els enamorats d'esta recepta

Com en tot debat, a més dels detractors, també estan els defensors, que en este cas donen suport a la tradició culinària. Això diuen els que l'han tastada o esperen fer-ho prompte: “Boníssima i sorprenent”, “visca l’Horta Nord i la paella de fetge de bou”. Hi ha qui respon als crítics dient-los que no tenen ni idea, que la paella de fetge de bou és típica de l'horta Nord, la dels carnissers.

Algunes persones destaquen el reportatge de la periodista i diuen: “Feia anys que buscava un vídeo d'esta paella!”. També hi trobem comentaris apassionats com “Paella bouera de tota la vida, de quan es mataven els bous a casa a l’Horta de València!”. Una persona de l’horta que es presenta com a“defensora de la paella tradicional” afirma que va tastar la paella de fetge de bou de l'Horta Nord i que va ser tota una sorpresa. "Doneu-li una oportunitat!", conclou.

L’autora del reportatge per al programa La via verda d’À Punt, Maria Sánchez, també participa en el debat i aporta la seua versió: “La paella de fetge de bou és molt antiga. Amaga una bonica història de ramaderia i agricultura de l'Horta Nord que convide a conéixer i també a tastar-la! Sorprén com està de bona i el toc de les endívies o escarola és semblant a les bledes de l'arròs amb bledes”. 

La pregunta que queda en l'aire és si encara queden opinions per a esta tradicional recepta, que va estar a punt de desaparéixer, perquè durant anys, els ingredients —fetge de bou, cor, entranya, lleterola i cigrons— van deixar d'interessar els comensals. El que està clar és que la recepta, que ja compta amb concurs anual, genera molt d'interés i curiositat.

També et pot interessar

stats