Capítol 13: Lluna plena de música
Al nostre planeta lunar, des d’on fem cultura radial, el científic Manel Perucho ens situa en l’origen de la lluna i ens descriu les seues fases.
Lluna de música. “El pentagrama”. Hilari Garcia ens mostra l’obra de Matilde Salvador (una de les dones compositores de major rellevància en el panorama musical valencià del segle XX) amb el testimoni de la seua filla, Matilde Asencio, des del Canadà. El pianista, Antonio Galera, interpreta al nostre piano de cua la sonatina de la compositora castellonenca.
“Arrels”. Amb Jerahy Garcia ens introduïm en els bureos o saraos que els masovers de l’interior de les comarques del nord interpretaven amb la família i els amics. Rescatem alguns d’ells de la fonoteca de materials de l’Institut Valencià de Cultura. El punt d’inici el trobem en la relació que es va establir entre masovers i maquis, aquells guerrillers que, anys després d’acabada la Guerra, lluitaren contra la dictadura franquista; l’historiador Raül González Devís ens ho narra. També comptem amb testimonis de masovers.
El duo De soprano y arpa que formen les músiques valencianes Quiteria Muñoz i Úrsula Segarra se’n pugen a Les cinc llunes i ens ofereixen música en directe i adaptacions d’obres a l’arpa i a la veu d’una soprano. I a més, ho fan d’una manera diferent: portant la música clàssica a espais no convencionals i acostant-la a tota classe de públic. De soprano y arpa ens presenten Anemocòria, un disc que recull peces de la tradició musical sefardita.