Directes
Ara en la televisió
SOM COOP

Laura Baena (Club de Malas Madres): "Ningú estima cada dia. Les mares tampoc"

És el pensament de la presidenta del Club de Malas Madres, al qual segueix més d'un milió de dones a les xarxes socials, un col·lectiu de dones mares i treballadores que lluiten per trencar el mite la 'mare perfecta', un mite que sembla no existeix

25.07.2022 | Pròxima parada | Tercera hora

Sembla que Laura i les seues seguidores tenen poder. Més d'un milió de dones molt actives a les xarxes socials segueixen el pensament i les idees de Laura Baena, la presidenta del Club de Malas Madres. Una mare que es defineix a si mateix "creativa publicitària per passió, per vocació". Aquesta professional que no té pèls a la llengua, tampoc ha trobat veus contràries que li alcen la veu. La presidenta del Club de Malas Madres ha estat en el programa Pròxima parada.

Laura ha contat que fa set anys es va sentir mala mare i va començar a expressar-se en Twitter. I així va començar tot per a ella. Aquesta mala mare el 2020 va ser mare per tercera vegada. I en l'actualitat abraça el que ella anomena l'himne de les males mares: "Hi ha una frase de la cançó que diu: 'Ningú estima cada dia. Les mares tampoc'. Doneu-nos l'oportunitat de ser nosaltres mateixes. No podem deixar de costat la identitat de la dona i que pel fet de ser mares deixem de ser dones... Intentar voler-nos, cuidar-nos i tindre temps per a nosaltres".

En el programa ha destacat que totes les mares que la secunden tenen una lluita comuna: la conciliació familiar, laboral i personal. Des de fa quatre anys lidera el projecte L'hora de cuidar-se junt amb DKV salut, amb l'objectiu que les mares puguen cuidar-se sense sentir-se culpables.

Cançó 'Yo no renuncio' de Rozalén per al projecte de Laura Baena / À Punt Mèdia

Respecte de l'himne que ha creat junt amb la cantautora i compositora Rozalén, Baena ha explicat que l'objectiu és el de conscienciar a tot el món mitjançant la música. "Jo tenia aquest somni. Que una cançó contara tot pel que lluitem...", ha contat Laura Baena en Pròxima parada.

La cançó "Yo no renuncio" de Rozalén està integrada dins del projecte Canciones para los que no quieren escuchar de DKV que entre altres coses diu: "M'han dit mala mare, mala filla, mala amant... per no voler renunciar als meus somnis, als meus plans, a mi mateix i als meus dubtes, a les meues bogeries, a la meua pròpia identitat...". Una cançó que paraules de les males mares és "tot un cant a la llibertat, a voler-nos a nosaltres mateixes i lluitar per no renunciar als nostres somnis".

El Club de Malas Madres ja reuneix més d'un milió de dones a les xarxes socials. I totes elles tenen una lluita comuna: la conciliació familiar, laboral i personal. Busquen desmitificar la maternitat i trencar el mite la mare perfecta.

"La renúncia de les dones, la conciliació debades de l'Estat"

Baena també ha contat que la conciliació "li ix gratis a l'Estat. És el parany en la qual totes caiem. Però cal despertar. Durant molt de temps ens han fet creure que hem decidit lliurement. Però no és cert. Sis de cada deu dones renunciem a la nostra carrera professional. Jo vaig haver de renunciar per a estar amb la meua filla. Però no vaig triar... Les poques dones que conciliem és perquè hem fet el pas per a emprendre, que és un altre parany...".

"Som la generació pont. Venim de la mare abnegada, la que renunciava a la seua vida, als seus plaers i tot per la família... i ara hem passat al contrari, a ser la mare 'superwoman'... i això tampoc és veritat. És tot una trampa", afirma Baena.

Baena ha recordat que l'associació "fa molt d'activisme social i polític. A més a més, hem de trencar el silenci i provocar el canvi". El Pla general per a la conciliació és l'objectiu fonamental del Club Malas Madres.

"Durant la pandèmia es va fer evident que a Espanya es concilia gràcies als iaios i a les escoles, i això no sembla seriós. Conciliar passa per la flexibilitat laboral..., necessitem un model laboral diferent, també per a formar els líders de l'empresa. La flexibilitat no té cap cost, mira que bé! I també s'ha de demanar a l'Estat que cree xarxes formals que sostinguen les famílies", ha dit Laura Baena.

També et pot interessar