Herminia Argente, la neuròloga que ha ingressat en la Reial Acadèmia de Medicina de València amb només 36 anys
L’acadèmia ha premiat la tesi doctoral d'esta neuròloga de l'Hospital Arnau de Vilanova de València que ha identificat el gen causant de la malaltia minoritària PNSED
Herminia Argente, a més d’aportar llum a la ciència, també acaba de trencar un tros de sostre de vidre: el que hi ha a la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana. La doctora ha sigut nombrada acadèmica corresponent en una institució on hi ha una forta presència d'homes, com ha volgut destacar la doctora. "De les cinquanta butaques existents, sols cinc estan ocupades actualment per dones", ha dit durant l'entrevista en Som de casa. Amb el seu reconeixement, la jove investigadora se sent més a prop d'ocupar alguna vegada una d'eixes butaques.
L’acadèmia valenciana de Medicina ha premiat la seua tesi doctoral. Argente va identificar el gen causant d’una malaltia nova i molt minoritària, “que tan sols afecta sis famílies en tot el món i tres d’elles són valencianes”. Concretament, ha identificat el gen associat a la patologia PNSED.
Jo era la metgessa que tractava els pacients, la que va fer l’estudi genètic, l’anàlisi de variants i també la que va seleccionar el gen candidat.
La doctora ha volgut destacar una altra singularitat, que ella mateixa ha sigut la metgessa que tractava els pacients, així com la que va fer l’estudi genètic, l’anàlisi de variants i va seleccionar el gen candidat causant de la malaltia PNSED. “Perquè normalment són faenes que es deleguen als genetistes”, ha dit la investigadora al programa Som de casa.
Hermina Argente és autora de nombrosos articles científics en revistes internacionals d'alt impacte. Ha realitzat estades en prestigiosos centres d'investigació a Harvard, Cambridge i Sidney. “Fa més de deu anys que faig estades en laboratoris nacionals i internacionals i la majoria estaven liderats per dones. He vist la paritat i com ens donem suport les unes a les altres. I el tracte és d’igual a igual”.
Per a ella este és un doble triomf
Ella viu l'arribada a la Reial Acadèmia com d'un doble triomf. “Crec que he trencat el sostre de vidre. Amb 36 anys, la meua faena com a investigadora s’ha reconegut. És qüestió de temps que es renoven les butaques i cada vegada hi haja més dones. El 70% de les persones que estudien Medicina són dones”. La doctora Argente, als 36 anys, serà l’acadèmica més jove que hi ha actualment.
Acadèmics de número, d'honor, electes i corresponents
En l'acadèmia valenciana trobem diversos tipus d'acadèmics: els de número, els electes, els d’honor i honorífics i els corresponents, que poden ser espanyols i estrangers. Ella ha ingressat com acadèmica corresponent. Els acadèmics de número són triats per la seua excepcional qualificació en les matèries relacionades amb l'ens, mentre que els corresponents han sigut designats pels de número i col·laboren en les activitats sense dret de veu ni de vot.
Com ha explicat ella mateixa, el seu dia a dia el passa a l’Hospital Arnau de Vilanova, a València. Allí atén els pacients de neurologia general, “ja estiguen ingressats o en consulta. També dedique part del meu temps a la investigació clínica”. Ha volgut celebrar el seu ingrés amb l'equip de Som de casa, on ha acudit a les poques hores de concloure l'ingrés en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana.