Augmenten les caparres a la Comunitat Valenciana: com actuar si ens piquen?

Les comarques més al nord i també del centre són les àrees que presenten més casos de picadures

Al programa Som de casa expliquen com previndre i com actuar en cas d'una picadura de caparra / À Punt

El doctor en Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València, Vicent Falcó, en declaracions en el programa Som de casa, ha confirmat que “a la província de Castelló s’han multiplicat per sis els casos de picades de caparres”. I la presència d'estos animals també comença a apreciar-se al nord de la província de València.

Fent memòria, l’especialista ha dit que “el 2017-2018 els centres de salut de les comarques centrals de la província de Castelló es van adonar de l’increment important d’una espècie, la Hyalomma lusitanicum. Es van arribar a tindre 130 casos anuals. La seua presència va avançant cap al nord de la província de València”.

Com poden arribar al nostre cos?

Segons l’especialista en control de plagues, en funció de l’espècie de què es tracte, estos àcars "poden ser més o menys perillosos”. De les caparres, Falcó ha explicat que són uns aràcnids els quals necessiten alimentar-se de sang per a desenvolupar els ous. “Hi ha dos tipus de caparres: les blanes, que ataquen a les aus, i les caparres dures, i dins d’eixe grup hi ha moltes espècies. Quan estos aràcnids estan als animals de granja o als animals de companyia, pot ser fàcil que passen al nostre cos”. Algunes d’estes espècies es troben a la vegetació esperant que passe un hoste, però hi ha altre grup, molt més agressiu, que no espera l’hoste i és més actiu i ix en la seua cerca. "La caparra que transmet la malaltia de Lyme —que es troba a tot Centreeuropa— a la península Ibèrica es localitza a la cornisa cantàbrica”, ha indicat falcó.

Com actuar en cas d’una picadura

Andreu Martínez, metge de capçalera i col·laborador de Som de casa, ha comentat que “en estes dates de l'any estem més exposats a este aràcnid. Ara que arriba la calor i l’estiu, la gent ix més al bosc, va més a àrees rurals, vist amb pantaló curt, amb animals de companyia… i s’ha multiplicat la picadura de les caparres”. 

Segons Martínez, la picadura pràcticament no es nota fins que arriben els símptomes. Tot i que no totes les picadures en desenvolupen. Però "algunes d’estes caparres, les perilloses, porten dins uns bacteris que són els que transmeten malalties com la de Lyme", ha dit. 

La seua recomanació, en cas de trobar-ne una al nostre cos, és acudir a un centre de salut i que siga el sanitari qui la retire i, a continuació, guardar-la en un pot per a poder analitzar-la perquè el període d’incubació és de 3 a 30 dies. I és en eixe període que es poden manifestar els símptomes. El metge ha volgut també tranquil·litzar la població perquè no té per què desenvolupar eixes malalties, però existeix el risc de tindre-les. Una altra de les seues recomanacions en eixir al camp és portar roba clara, que ajuda a identificar-les millor si les tenim damunt la roba i prop de la pell.

El doctor en Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València, Vicent Falcó
El doctor en Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València, Vicent Falcó / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats