Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Si vols evitar que el mòbil grave les teues converses privades, segueix aquests consells

Som de casa entrevista l'especialista en ciberseguretat Ricardo Ranero

Ricardo Ranero, especialista en ciberseguretat, en 'Som de casa' / À Punt Mèdia

És més fàcil del que sembla. En aquesta ràpida acció podrem aconseguir que els telèfons mòbils i altres terminals que treballen amb l'àudio deixen de gravar les nostres converses privades. I passa per desactivar l'opció micròfon d’aquelles aplicacions on no necessitem parlar per a fer ús d’elles. Ha sigut la primera recomanació que ha donat l’especialista en ciberseguretat, Ricardo Ranero, en el programa Som de casa.

El problema, ha dit, moltes vegades ve quan instal·lem aplicacions no oficials. “Si em descarregue un joc, darrere pot haver-hi un problema de seguretat. O també en les típiques aplicacions d’edició d’imatges. Les aplicacions gratuïtes són les que més risc tenen, més que una xarxa tipus Instagram”. Han recordat la màxima que quan alguna cosa és gratuïta a internet, la mercaderia és l’usuari. Per això, cal tenir la precaució de quan les descarreguem, desactivar l'opció micròfon d'aquesta aplicació.

Per a què volen les nostres converses

Que el mòbil ens escolta ja ho sabem. Arribat aquest punt cal preguntar-se per a què volen les empreses les nostres converses. D’entrada l’ús que fan les grans corporacions, i les no tan grans, quan els arriben aquestes dades nostres —les que el mòbil ha gravat sense assabentar-nos-en— “és per a entrenar la intel·ligència artificial a interactuar millor amb les persones”, ha dit Ranero. “Hi ha un bon nombre de professionals dedicats a escoltar aquestes gravacions que capta el mòbil”, ha afegit.

L'especialista també ha detallat com entrenen la intel·ligència artificial. “Hi ha un treballador que quan te la conversa transcrita pel motor d’intel·ligència de Google, comprova si la transcripció és correcta, o si cal corregir i ensenyar al motor d'intel·ligència artificial de Google com seria la transcripció correcta. “Aquest és l’ús teòric, i no té un rerefons delicat”, ha dit l’especialista. És l’anomenat Machine Learning.

Tècnicament, Ranero ha destacat que ja és possible que la intel·ligència artificial escolte la totalitat de les informacions que s'hi generen i, per tant, analitze el comportament diari de les persones. “Això sí, hi ha unes normatives i unes lleis que limiten a les companyies l’ús d'aquesta informació”. L’especialista ha avançat que està a punt d’eixir una normativa europea que regularà aquest aspecte.

Tot aquest control és per a vendre'ns productes. Ells s'assabenten de què fem, que ens agrada, quines són les nostres aficions, i eixa informació es ven a altres empreses que seran les que acabaran venent-nos el que saben que ens agrada. Ricardo Ranero - Especialista en ciberseguretat

La venda d’algun producte està darrere de tot

A la pregunta de Ximo Rovira de si, en definitiva, darrere de tot està la intenció de vendre’ns algun producte, Ricardo Ranero ha afirmat que “efectivament, tot aquest control és per a vendre'ns productes. Ells saben què fem, què ens agrada, quines són les nostres aficions, i aquesta informació es ven a altres empreses que seran les que acabaran venent-nos el que saben que ens agrada.

Com a exemple ha dit que en reunions d'alt nivell la recomanació és deixar els mòbils fora del lloc de reunió. “I en el nostre cas, si anem a parlar d’alguna qüestió delicada per a nosaltres, també es recomanable”. Ximo Rovira també li ha preguntat què passa amb els assistents personals tipus Alexa i Siri. “Aquests dispositius, en primer lloc, executen la meua petició i a continuació la informació rebuda va cap als servidors de Google i allí s'emmagatzemen". És a dir, que són uns captadors més de les nostres converses.

També et pot interessar