La Almeza, un llogaret prop d’Alpont on es necessita poc per a viure i ser feliç
A poc a poc van arribant projectes nous, com per exemple una casa rural que dinamitza el sector turístic de la zona, que també viu de la ramaderia i l’agricultura
Encara que fa 33 anys que a La Almeza no ha nascut ningú, no passa el mateix amb els nous projectes empresarials. Aquest llogaret d’Alpont, a la comarca dels Serrans, comença a experimentar l’arribada d'il·lusions noves que revitalitzen l'economia de la zona. Una d’aquestes és la nova casa rural El rincón de los frailes, a més a més adherida al Bo Viatge de la Comunitat Valenciana.
La casa per al lloguer estacional és propietat de María Eugenia Panisello, una dona valenta que un bon dia va decidir canviar la ciutat per la tranquil·litat del món rural, on és feliç. Com ella mateixa ha contat a Carolina Femenia, “jo buscava un lloc on poder treballar amb tranquil·litat” i sembla que ho ha aconseguit. “En un poble com aquest necessites menys per a viure”, ha dit satisfeta amb la seua decisió a Carolina, de l'equip de Terra Viva. Ací pots veure el programa sencer.
La Almeza és idoni per a relaxar-se i trobar la pau que de vegades es perd a les grans ciutats. El poblet ofereix estar en contacte amb la natura i el silenci. Es troba a 93 quilòmetres de València, 11 d’Alpont, a uns 40 de Mora de Rubiols i a hora i mitja de les estacions d’esquí.
Al llogaret hui en dia viuen 40 habitants. El despoblament va començar en els anys vint del segle XX, si bé en els anys seixanta encara eren vora 200 persones. Va ser en començar la industrialització quan el despoblament va accelerar-se. En un primer moment era la gent jove la que se n’anava perquè l’agricultura no era rendible, anys després ja eren famílies senceres les que van començar a migrar.
Així i tot, hi ha veïnes que mai han abandonat el llogaret. És el cas de Sagrario Rodríguez, una de les veïnes originàries que queda. Hui en dia del seu poble diu que li agrada “tot”. A la zona l’economia està basada en la ramaderia, l’agricultura i el turisme de natura. En aquest sentit, la casa rural d’Eugenia permet allotjar-se a les persones que arriben a la zona per a practicar activitats a l’aire lliure.
L’equip de Terra Viva també ha parlat amb Yann Javier Medinna que és agent local d’acollida, després d’haver sigut educador mediambiental. El treball de Yann és una figura creada per l’Ajuntament i sostinguda per l’Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT). Com ell ha explicat, des de l’agència local “fem visible els recursos econòmics d’ací i creem recursos culturals perquè siga interessant vindre”.
Preguntat per quines raons donaria a les persones que es puguen plantejar vindre a viure als Serrans, ell ha dit: “davant de la comoditat, la seguretat… jo trie la vida de deveres. Ací al món rural hi ha vida i està tot per fer”.