Directes
Ara en la televisió
NADAL ENTRE LES FLORS

Encarna Ortega, veïna d'Arroyo Cerezo: “Vam vindre buscant bolets i ací ens vam quedar”

Aquest llogaret del Racó d’Ademús ha protagonitzat un nou capítol de "La ruta del despoblament" de Terra viva

Veïns d'Arroyo Cerezo en el seu dia a dia / À Punt Mèdia

Mai has somiat a perdre la ciutat de vista? Mai has pensat a buscar el teu lloc al món prop d’un entorn fresc, envoltat de natura i tranquil·litat? T’agradaria tindre una vivenda com les que has vist als contes, de pedres o fusta? Si t'ho has pensat, encara has tingut més temps de reacció que el que van tindre Encarna i el seu marit.

Encarna Ortega, una de les veïnes d'Arroyo Cerezo, un llogaret del Racó d’Ademús, li ha contat a Carolina Femenía —la presentadora de l’espai "La ruta del despoblament" de Terra viva— que ella i el seu marit van vindre un dia a buscar bolets i, pensat i fet, van decidir quedar-s'hi. El matrimoni, que oficialment resideix a Barcelona, ara hi passa més temps a Arroyo Cerezo.

"Al meu home li va agradar el lloc i em va dir: "Em compre un tros de terra i em construïsc un habitatge"". Dit i fet, així ho va fer. Com ha explicat Encarna, van triar aquest racó envoltat de verd perquè als dos els agrada molt la natura. I els va eclipsar el lloc, que és una de les cinc aldees integrades al municipi de Castielfabib (Racó d'Ademús). 

El llogaret, a 145 km de València, és el que està ubicat a més altura de tots els nuclis habitats del Racó d'Ademús. Fa frontera amb Terol i Conca, i sols està a 16 quilòmetres d’Ademús, un poble que compta amb bones comunicacions amb les comarques de les regions veïnes. 

El local social que gestiona Carla al poble facilita als veïns socialitzar / À Punt Mèdia

Tot i que al llogaret tan sols són set les persones censades, Arroyo Cerezo té consultori mèdic, despatx de pa i també de congelats, a més d’un local social, punt de trobada de veïns i forasters per a degustar el menjar de la zona. I esperen que algú els ajude a canviar la tendència que arrosseguen des de fa vora trenta anys, el període de temps en què no hi ha nascut cap nadó.

Carla Gascón és la gerent del local social. Ella ha apostat pel món rural i no se'n penedeix. Provinent de Sabadell, primer es va establir en un poble de Terol, fins que es va trobar amb Arroyo Cerezo. Ara allí regenta el Local Social, un espai que dona vida i calor de llar al poble. Carla ha contat a l’equip de Terra viva que la primera vegada que va estar pel Racó d'Ademús va ser per a visitar uns familiars. “Ací vaig trobar una qualitat de vida que no he trobat a altres llocs”. Una sensació semblant a la que li va passar a Encarna Ortega i el seu home.

“Els veïns d’Arroyo Cerezo em van dir que al llogaret hi havia un local que estava tancat. I vaig arribar a un acord amb ells. Jo done un servei d’esmorzars, dinars i sopars. I com que és àrea amb wifi, els veïns acudeixen al local social a utilitzar el seu ordinador, també a llegir. A jugar al guinyot i altres jocs, i sense necessitat de consumir”. El veïnat està feliç amb el seu local social perquè per a ells és un punt de trobada. Carla a Arroyo Cerezo ha trobat la felicitat, “i la familiaritat amb el veïnat”.

Nucli de cases a Arroyo Cerezo / À Punt Mèdia

Una llegenda medieval amb dos reis protagonistes

Des d'Arroyo Cerezo es pot realitzar l’excursió de la Creu dels Tres Regnes. La creu està ubicada a 1.560 metres d’altura, en els Monts Universals i conta la llegenda que en època medieval allí es reunien el rei de la Corona de Castella i el de la corona d’Aragó i València, per ser el lloc on confluïen els tres regnes. Un espai envoltat de pins i alzines.

Un llogaret que ha triat la Universitat de València per a organitzar periòdicament uns simposis dedicats al simbolisme d’aquest territori, també al voltant de les parles de les diferents zones, amb atenció al patrimoni cultural i natural del territori. 

Senyalització de la ruta de la Creu dels tres Regnes / À Punt Mèdia

També et pot interessar