Encara no saps quins són els criteris per a triar un bon meló?

Lluís Penyafort en la secció "El món a cullerades" de Terra viva fa didàctica del meló per tal d'ajudar-nos i explica també per què el meló de tot l'any rep aquest nom

El meló de tot l'any a Ontinyent es d'una varietat anomenada 'meló d'or' / À Punt Mèdia
À Punt
Mayte Aparisi @apunt_media
08 de setembre 2022 - 16:47 Actualitzat: 01 de juliol 2024 - 07:04

Ben segur que no eres l'única persona que quan s'enfronta a una muntanya de melons no sap per on eixir, no sap com triar-ne un amb bon sabor. Dubtes i més dubtes. N'agafes un, el deixes. En mires un altre... L'olores com si anares a entendre el seu aroma, doncs en aquest cas vas ben encaminat.

Triar un meló és tot un ritual, més encara si considerem que cada varietat té els seus secrets. En Terra viva han volgut fer didàctica del meló de tot l'any. Tot, per tal d'aconseguir que després d'aquesta notícia ja no faça falta arribar a la tenda i dir: Me'n tries un que estiga bo?

Lluís Penyafort, en la secció "El món a cullerades" de Terra viva, fa didàctica del meló. Ell explica la importància de les ratlles a la pell perquè tinga bon sabor, així com la raó del nom del meló de tot l'any.

Meló amb molta escriptura
Meló amb molta escriptura / À Punt Mèdia

Cinc factors per a triar un bon meló de tot l'any:

  • L'escriptura o marques de la pell: ens indica que ja està madur.
  • Color: cal que siga verd, però amb tonalitats daurades.
  • El llit del meló —la part que descansa en la terra— ha de tindre un color groguenc.
  • Olfacte: Ha de fer olor de meló. Si fa olor d'herba verda és que li fa falta madurar.
  • Tacte: Si pressionem el meló per la part de darrere i cedeix un poc vol dir que es troba al seu punt òptim.
Dos colors que presenta el 'meló d'or' d'Ontinyent
Dos colors que presenta el 'meló d'or' d'Ontinyent / À Punt Mèdia

A Ontinyent hi ha un costum que consisteix a penjar els melons a les bigues de les cases dels pobles. Amb aquesta pràctica el meló els dura fins a Cap d'Any. A Ontinyent els seus melons de tot l'any reben el nom de meló d'or. A la localitat el cultiven des de fa més de 700 anys.

Cal destacar que el meló d'or d'Ontinyent ha sigut reconegut com a varietat de conservació excepcional, per les seues característiques de qualitat. Es tracta d'un producte produït de manera artesanal, autòcton d'Ontinyent, a la Vall d'Albaida.

Color groguenc a la base
Color groguenc a la base / À Punt Mèdia
El tacte del meló també és determinant
El tacte del meló també és determinant / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats