Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Els testimonis més emotius dels 1.000 programes de 'Terra viva'

El programa, que mostra cada dia la realitat del sector primari i del medi ambient, acumula més de 3.500 reportatges i quasi 1.000 connexions en directe, al llarg dels quatre anys d'emissió

Vicent i María Ángeles han contat la seua història d'amor a l'equip de 'Terra viva' / À Punt Mèdia

Ja són quatre anys d'emissions els que acumula el programa Terra viva d'À Punt Mèdia, que presenta Àlex Blanquer. El seu programa diari ja suma més de 60.000 minuts de televisió i quasi 1.000 connexions en directe. I tot perquè el seu equip testimonie la realitat del sector primari i el medi ambient, perquè el públic ho conega. Aquest 29 de novembre celebren el programa que fa 1.000 i estan de celebració.

Pels més de 3.500 reportatges han passat més de 150 veterans del sector primari. Elles i ells han compartit amb l’equip de Terra viva la seua història i, en alguns casos, han confessat secrets que mai abans havien contat. El programa arreplega una font de memòria oral i viva de l’agricultura, la ramaderia i la pesca valencianes.

A més, el seu equip, de la mà de Carolina Femenia s’ha acostat a més de seixanta pobles en risc de despoblament com són Penàguila, Sacanyet, Gaibiel, Zarra, Els Rosildos, la Pobla de Benifassà i Carrícola entre altres. També han sigut testimoni de més de trenta duels de gastronomia.

Cal destacar que el programa Terra viva no sols és resultat del treball del seu equip, també és fruit de la col·laboració del seu públic. Molts dels seus fidels seguidors han volgut compartir amb la resta de l'audiència més de 14.000 fotos i més de 2.000 cròniques domèstiques.

'Terra viva' amb els nostres majors 

Des de Terra viva hem conegut les històries de Juan Casany, més conegut a l’Albufera com Joanet el Pescador, qui ha contat que ja anava a pescar des que tenia set anys. L’equip ha parlat amb Júlia Blanes, veïna de Margarida –nucli urbà de Planes, al Comtat– on ella ha viscut tota la seua vida. 

Han estat amb Pepe Martínez, el llaurador de 91 anys que pareix tindre’n 70. El públic s'ha emocionat escoltant Fernando Ferrando contar que està amb l'agricultura des dels dotze anys. Fins i tot al públic han arribat històries d'amor, com la de Vicent i María Ángeles, dos treballadors de la taronja als quals el cítric els va unir, fins hui.

Les càmeres han mostrat una "satisfeta" Encarna Pérez García, que ha explicat que qualsevol faena que hi ha al camp ella l’ha feta. La veïna de Castell de Castells, Generosa Verdú, ha mostrat a les càmeres com continua treballant la llata igual que sa mare la va ensenyar. I com ells i elles, molts més noms, els que han passat per Terra viva. Tots han transmés l'amor i la passió pel seu ofici i per la seua terra, que senten molt viva. Mira els protagonistes d'aquestes històries en aquest vídeo recopilatori:

'Terra viva' i les dones 

En Terra viva també està molt present el gènere. Olegari Olivares ha posat en relleu el paper de la dona en el món rural. D’elles diu que "són les que més s’adapten i les que més aprofiten". N'hi ha molts exemples. Molt cridaner és el cas de Marta Gilabert, una mare i ramadera que dona menjar als animals amb el seu menut carregat a l’esquena, mentre la resta de xiquets juguen prop, la veuen treballar i, de tant en tant, comencen a ajudar. “I això és molt bo perquè veuen la família i veuen la faena”. Pepica Pascual n’és un altre bon exemple, ella com a llauradora.

Carmen Argudo ha parlat del seu ofici de pescadora i armadora. Carmen és propietària, junt amb el seu home, d’un vaixell i ja fa 25 anys que ix a la mar. Sari Gil és la guarda de l’aigua de la Font de les Valls i com ella diu, "per a mi és un honor tindre aquesta faena". Silvia Russo és pescatera; Pilar Romero, cooperativista; Tere Alpañés és una apassionada ramadera que va descobrir la seua passió en la taula d’operacions... Coneix algunes de les dones que han passat per Terra viva en aquest recopilatori:

'Terra viva' i els joves

Antonio Hellida ha confessat al programa Terra viva que li va prometre a la seua àvia que cuidaria els camps i les taronges. Ara la família ja no té camps, però ell ha volgut complir la seua promesa. “M’estic encarregant de fer projectes innovadors agrícoles que són molt importants per a Dénia, a banda del sol i la platja”. 

Amb Ainhoa Aznar, l'equip de Terra viva s’ha endinsat en el món de l'angula. Ella, que és neta i filla de pescadors d’angula, ha triat el mateix ofici de la família. S’ha convertit en la primera dona pescadora d’angules al Perellonet. L’equip de Terra viva, de la mà de Juan Pérez, propietari de la Granja Blanquet, ha conegut la quarta generació de ramaders: “Aquests oficis cal conéixer-los de xicotet o és molt difícil que t’agraden”.

El llaurador David Civera va abandonar la bicicleta, on era esportista d’elit, i ara –com ell diu– està en el "top ten dels més joves a la Tira de Contar de Mercavalència". Allí acudeix cada dia a vendre el producte collit hores abans. Terra viva, per a celebrar el seu programa 1.000, també ha recuperat els testimonis de Carles Gavilà del Serralet de Segarra, que representa la tercera generació d’apicultors; el del ramader Omar Pérez i l'entrevista a María José López, propietària de Chozas Carrascal. I molts més testimonis...

També et pot interessar