Aureli Domènech, veí de l’Alcúdia: “Que et toque la mida jo sempre dic que és més que la loteria”
Una de les mides de la Mare de Déu de l'Oreto, símbol d’identitat de molta gent del poble, arriba a Tresors amb història
Al programa Tresors amb història arriben una gran varietat de records i artefactes que conformen la nostra cultura i història. Alguns d'ells són vertaderament desconeguts per a la majoria, com el que ha portat Aureli Domènech Bou, un veí de l’Alcúdia, la Ribera Alta, que ha participat en el programa dedicat a València com a capital del poble valencià. El capítol s'ha rodat al Centre del Carme Cultura Contemporània, al barri del Carme, un dels barris emblemàtics de la ciutat.
"Porte una mida de la Mare de Déu de l'Oreto de l’any 1889. Li va tocar a Oreto Boronat, la iaia de ma tia Anna. La mida és un símbol d’identitat del poble”. Les mides tenen la mateixa altura que la Mare de Déu de l'Oreto, uns 97 centímetres, sense comptar el suport on descansa, i es rifa el dissabte següent en la festa de la Mare de Déu.
"A qui li toca en sorteig la mida crida: Ave Maria Puríssima!”
A l’Alcúdia, la tradició de la mida va començar l’any 1276. I any rere any hi ha un sorteig de la mida. “Comença el novenari, es fa el sorteig, i a qui li toca crida: Ave Maria Puríssima! I la rep als peus de l'altar. I pot triar el seu color”. Quan l’etnòleg Joan Seguí li ha preguntat què representa per al veïnat de l’Alcúdia rebre la mida, Aureli ha contestat: “És un poc difícil d’explicar! Que et toque la mida, jo sempre dic que és més que si et toca la loteria. Jo, la meua, l'he duta a l’examen de conduir, quan un malalt està a l’hospital, als exàmens de la universitat…".
Les mides estan vinculades als llocs sants i, com ha explicat Joan Seguí, “les primeres de les quals tenim notícia tenien la llargària del Sant Sepulcre. I l’altre element important és que han estat en contacte amb l’element de devoció”. Aureli també ha portat al programa la mida groga, que li va tocar a ell l’any 1997. Cal destacar que el sorteig de la mida sols s’ha interromput durant els tres anys de Guerra Civil. En pandèmia es va fer per internet. “Ho guarde com un tresor dins de casa”, ha conclòs Aureli mentre la desenrotllava.
Pots veure el programa complet ací: