La dolça història de les orelletes de Bétera
Carmen Inglés, veïna de Bétera, és una amant de les tradicions i ha explicat a la xef Susi Díaz de l'equip de Tresors amb història el procés d'elaboració d'aquest dolç antic
Carmen Inglés li ha portat a la xef Susi Díaz tres canyes que arrosseguen una part de la història a Bétera. Les ha portat per a començar la nova temporada de Tresors amb història. Tres canyes que ràpidament han captat l'atenció de la xef, perquè amb elles Carmen li ha explicat una tradició antiquíssima d'aquesta localitat als peus de la Calderona.
Perquè a Bétera, a més a més del seu castell i de la coneguda festa de les Alfàbegues, tenen una tradició molt dolça: la de fer orelletes. I les tres canyes s'utilitzen per a preparar aquest dolç popular d'origen àrab, un menjar que sols cuinen en les festes majors del mes d'agost. "Quan arriben les festes d'agost, ja sigues obrer o majoral, les mares i les famílies, totes comboien i diuen: ale, a fer orelletes", afirma.
"A mi em va ensenyar la tia Barbereta, una dona que va morir als 104 anys. Era una dona que sabia fer-les boníssimes. Ella em va ensenyar, la tia Barbereta", li ha contat Carmen a Susi. El secret perquè les orelletes estiguen cruixents és que la massa estiga molt treballada. "I com més bufes té la pasta, més bona és l'orelleta", conta.
"Amb la canya curta s'aplana la massa i es fa una coqueta fina. Després està la canya més grossa, amb què s'agafa la massa per a clavar-la dins de l'oli, i la tercera és la canya més menuda, que s'utilitza per a girar la pasta dins de l'oli", li ha explicat Carmen amb tot detall.
"Jo li ho vull ensenyar a les meues netes, però em diuen: iaia, és que he d'estudiar...", afirma. Susi ha convidat Carmen a esforçar-se perquè no es perda la tradició, a la qual cosa Carmen li ha contestat: "Mentre jo puga faré orelletes".
La gastronomia tindrà el seu espai en el programa
Amb la nova temporada, la gastronomia al programa tindrà un pes especial de la mà de la xef il·licitana. Susi Díaz enriquirà les històries al voltant de les peces culinàries presentades en el programa. La xef que acumula nombrosos guardons i una estrela Michelin, s'ha incorporat a l'equip integrat pels historiadors Vicent Baydal, Irene Ballester Buigues i Joan Seguí, i per l'expert esportiu Paco Lloret.