El tresor del Palmar: un perol de quasi cent anys per a cuinar l'allipebre
Carmen Torrent ha triat per a mostrar a Susi Díaz, experta en gastronomia del programa Tresors amb història, la seua joia familiar, un perol centenari
A la nova temporada de Tresors amb història hem conegut, entre altres, la història que amaga el perolet de Carmen Torrent. Aquesta veïna del Palmar ha contat a la xef il·licitana Susi Díaz que el seu perolet familiar "és una joia", com ho són unes bones arracades.
Amb la nova temporada, la gastronomia tindrà en el programa un pes especial. La xef Susi Díaz enriquirà les històries de les peces culinàries que les persones presenten al programa. La xef —que acumula nombrosos guardons i una estrela Michelin— s’ha incorporat a l’equip integrat pels historiadors Vicent Baydal, Irene Ballester Buigues i Joan Seguí, i per l’expert esportiu Paco Lloret.
Susi ha parlat amb Carmen del seu perolet. La propietària del perol li ha explicat que tindrà quasi cent anys: “poc faltarà, perquè jo ja en tinc 84 i recorde de menuda que ma mare ja cuinava amb ell. Ahí es feia el plat estrela, l’allipebre”. La xef ha sentit curiositat pel número sis que porta gravat a la tapa del perol. Carmen li ha contat que indica que, del perol, mengen sis persones. “Dins cap un quilet d’anguiles per a fer el suquet”, afirma.
La gastrònoma també ha contat a Carmen una història personal. Li ha dit que sa mare de menuda li deia que en la postguerra espanyola sa mare i la seua iaia "anaven a les séquies a cercar anguiles i que s’untaven les mans amb fang per tal de poder agafar-les, perquè no s’escaparen".
"Quantes vegades feia allipebre ta mare?"
La gastrònoma de Tresors amb història ha preguntat Carmen amb quina freqüència sa mare cuinava allipebre. "Ma mare feia allipebre quan podia adquirir una anguila. Perquè els homes eixien a l’Albufera de bon matí buscant anguiles, per a traure un jornal, però les millors anguiles les venien i les altres anaven a casa", explica.
Carmen s’ha reconegut purista a l’hora de cuinar l’allipebre, mentre que a les comarques del sud preparen una “picadeta de pa fregit, ametlles i alls al morter per a espessir el caldo". Susi ha volgut conéixer l'opinió de Carmen respecte de la picadeta. Pel que fa al Palmar, la resposta de Carmen ha sigut breu i clarificadora: "ja ho diu el nom: allipebre. Ametlla no, perquè al Palmar no hi ha ametlles. L'ametlla és de secà".
"L’allipebre, un plat que va llevar molta fam durant la postguerra”, ha dit Susi Díaz i hui dia és un plat estrela, que alguns cuiners i cuineres, entre els quals em trobe, intentem tindre a la nostra carta perquè no es perda".