Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Descobriu els secrets de la Ruta del Danubi, l’Europa central i l’esperit del desaparegut imperi austrohongarés

La Ruta del Danubi passa per castells en ruïnes, abadies plenes d'història i xicotetes ciutats que semblen tretes d'un túnel del temps

Linz va ser reconeguda com una de les capitals europees de la cultura l’any 2009 / Shutterstock

El Danubi és el segon riu més llarg d'Europa i balla un vals en diagonal des de la Selva Negra d'Alemanya fins al mar Negre. Al llarg de 2.850 quilòmetres, travessa deu països.

Aquesta és la guia idònia per a descobrir uns països units per històries compartides i –sovint– enfrontades. Podreu veure tots els angles d'aquesta moneda de moltes cares: empremtes preromanes, grans ciutats otomanes i austrohongareses i camps de concentració de la Segona Guerra Mundial convertits en museus, entre altres. D’una altra banda, també podreu conéixer les principals convulsions que han canviat els països que travessa i, a més, com d’afins són algunes de les seues regions. I és que ben bé podria no haver-hi cap frontera que les separe.

Continueu llegint per a descobrir la millor manera d'explorar el Danubi i les ciutats que ha modelat a Àustria, Eslovàquia i més enllà.

Informació d'interés

Temperatura: 26 °C màxima i -19°C mínima

Moneda: euro

Hora: la mateixa que a València

Permisos: DNI

Pagament recomanat: a tot arreu es pot pagar amb targeta. Així és que la solució més fàcil i còmoda és aquesta.

Linz és una bella ciutat d'Àustria situada a la vora del riu Danubi / Shutterstock

Linz

Linz és una bella ciutat d'Àustria situada a la vora del Danubi. Està plena de cultura i història i és perfecta per a qualsevol viatger. Linz és tot allò que es pot esperar d'una ciutat austríaca: arquitectura encantadora, carrers empedrats i un bon grapat de cafeteries. Encara que no és tan coneguda com Viena o Salzburg, Linz hauria de tindre un lloc en la vostra llista de viatges si busqueu una experiència única. És prou xicoteta per a passejar còmodament, però alhora prou gran per a oferir-vos moltes coses per a fer.

La ciutat va ser reconeguda com una de les capitals europees de la cultura l’any 2009 i és fàcil comprovar per què. El centre de la ciutat és xicotet, però resultarà encantador per contemplar i apreciar els bells edificis. El barri antic alberga nombrosos museus i galeries plenes de cultura.

Com arribar a Linz

Per a començar a explorar Linz (Àustria), el primer és viatjar allí. Amb avió, l'aeroport més pròxim està a uns 15 quilòmetres: és l'Aeroport Internacional de Linz. Des de la terminal, podreu agafar un autobús directe al centre de la ciutat, que tarda uns 25 minuts. La principal estació de tren és Linz Hauptbahnhof, que connecta amb moltes de les principals ciutats europees, així com amb altres ciutats austríaques, com ara Viena i Salzburg.

Què cal esperar d'Àustria

La llengua que s’hi parla és l'alemany. La població és amable, acollidora i molt servicial, i això ha creat un fort sentiment de comunitat al país.

La moneda oficial és l'euro i les principals targetes de crèdit s'accepten en hotels, restaurants i botigues de tot el país. Assegureu-vos sempre de portar diners en efectiu per si us trobeu amb un establiment que no accepta pagar amb targeta, encara que és estrany.

El clima és molt similar al de la resta de països europeus centrals: hi ha quatre estacions ben diferenciades. Les temperatures estiuenques poden arribar a 30 ºC, especialment el mes més càlid, el juliol. No obstant això, les temperatures també cauen en picat durant els mesos d'hivern, on han arribat a registrar mínimes de -19 ºC. Si planegeu viatjar a l'hivern, abrigueu-vos bé, valencians!

Desplaçar-se per Àustria

Us podeu desplaçar de diverses maneres. A peu, en autobús, en bicicleta o llogant un cotxe. Àustria disposa d'un bon sistema de transport públic, que es compon d’autobusos, tramvies i trens. La xarxa d'autobusos cobreix la major part del país i pot utilitzar-se fàcilment per a viatjar d'un lloc a un altre a qualsevol hora del dia o de la nit.

Si preferiu més llibertat de la que permet el transport públic, llogar un vehicle pot ser una opció. També podreu llogar bicicletes per 15 euros al dia en un dels molts punts per a bicicletes de les ciutats. És una forma ecològica i divertida de moure's.

Què podem fer a Linz

A Linz hi ha molt per a fer en qualsevol època de l'any. Hi ha molts museus i galeries per tota la ciutat, inclosa la Brucknerhaus. Si us agrada la naturalesa, hi ha molts parcs on podreu passejar i relaxar-vos, també.

Una manera de millorar l’estada a Linz és adquirir la Linz Card. És una targeta que pot utilitzar-se en el transport públic i en moltes activitats o atraccions. Estalviareu diners i farà que el viatge a Linz siga més econòmic. Els preus van des de 16 euros al dia i ofereixen entrada gratuïta a atraccions com l'Ars Electronica Center, el Lents Kunstmuseum i el Museu del Castell.

Barri antic de Linz

La primera zona de visita obligada és el barri antic. És el centre històric de Linz i la ciutat és precisament coneguda per aquest barri, que ha conservat moltes de les característiques que tenia quan el van construir.

A més, Linz deu la seua riquesa a la indústria siderúrgica austríaca. Molts dels edificis de la ciutat són el resultat d'aquesta riquesa i n’hi ha molts exemples. El més famós és el Rathaus (l'Ajuntament), construït entre els anys 1861 i 1869. Està situat al centre de la plaça principal de Linz.

El barri antic també alberga una catedral impressionant. Des de la torre es pot gaudir d'unes magnífiques vistes de la ciutat. Si us sentiu amb energia, per què no pujar? Les vistes són realment espectaculars!

Brucknerhaus

La Brucknerhaus és un dels centres musicals més famosos d'Àustria. Si hi aneu, trobareu concerts tant d'artistes de música clàssica com de jazz. L'edifici és una sala de concerts i teatre d'òpera dissenyat pels arquitectes finlandesos Heikki i Kaija Siren, i construït entre els anys 1969 i 1973.

Museu d'Art Lents

El Museu d'Art Lents és una joia arquitectònica de la ciutat de Linz. El va dissenyar l’empresa Weber & Hofer, amb seu a Zuric, i inaugurat l’any 2003. El museu està situat a la vora del Danubi i té una façana cridanera amb panells de cristall blau. El Lents Kunstmuseum posseeix una impressionant col·lecció d'obres d'artistes com Andy Warhol, Oskar Kokoschka i Herbert Bayer. L'edifici també alberga una cafeteria i un restaurant.

Centre Ars Electronica

Aquest emblemàtic edifici ha rebut el nom de "museu del futur". El van inaugurar l’any 2009 i està ple d'exposicions basades en la tecnologia. L'Ars Electronica Center brilla nit rere nit amb 38.500 leds, controlats individualment i integrats en l'armadura de cristall de l'edifici.

Catedral nova de Linz

La catedral nova de Linz, que no ha de confondre's amb l'antiga catedral, situada a la plaça del barri antic, és l'església més gran d'Àustria. Aquesta impressionant obra mestra de l'arquitectura conté 20.000 vitralls. L'edifici també es coneix com la catedral de la Immaculada Concepció i la van construir entre els anys 1862 i 1924.

Jardí Botànic de Linz

El Jardí Botànic de Linz, situat als afores del centre principal de la ciutat, a Freinberg, té més de 10.000 espècies de plantes i disposa de cinc hivernacles que contenen plantes exòtiques d’arreu del món. El jardí està format per zones separades dedicades a les plantes de diversos ecosistemes. El Jardí Botànic de Linz hauria de ser un lloc imprescindible per a visitar si us agraden l'aire lliure, la vida salvatge i la naturalesa. Està ple de plantes silvestres rares, cactus i orquídies.

De Linz a Melk

Un dia a la vall danubiana de Wachau

La vall del Wachau, on el Danubi s'obri pas cap a Viena, està cobert de vinyes i adornat amb pobles de conte. El tram de 38 quilòmetres del Wachau que hi ha entre les ciutats de Melk i Krems és tan bonic com les valls fluvials.

Melk és somnolenta i elegant, i està situada davall d’una enorme abadia (Benediktinerstift). Aquesta abadia, restaurada recentment, domina orgullosa la vall del Danubi i és un dels grans monuments d'Europa. La van fundar com a abadia benedictina i la fortificaren al segle XI, i desgraciadament la va destruir un incendi. El que els visitants veuen actualment és una reconstrucció barroca del segle XVIII.

Melk és somnolenta i elegant i està situada davall d’una enorme abadia (Benediktinerstift) / Shutterstock

Durant 900 anys, els monjos de Sant Benet han viscut i han treballat a l'abadia de Melk: durant la Reforma (1500), l'ocupació napoleònica (1800) i l’època nazi (1900). Hui la institució sobreviu finançada per l'agricultura i les visites.

A la part alta de la gran entrada es lligen les paraules en llatí "Glòria només a la creu" i a més s’hi pot observar una enorme còpia de la creu de Melk, un dels majors tresors de l'abadia. L'original està amagada i només es pot veure amb un permís especial. A l'interior estan el corredor imperial, el museu de l'abadia, la Sala de Marbre (feta principalment d'estuc i amb un impressionant fresc al sostre de l’any 1731, obra del tirolés Paul Troger), la biblioteca (que també té un altre fresc de Troger) i la gran traca final: l'església barroca .amb una cúpula a 60 metres d'altura i torres simètriques.

Fora hi ha el parc de l'abadia, amb un pintoresc pavelló barroc que alberga frescos de Bergl i una cafeteria.

Considereu la possibilitat de descendir el riu en bicicleta. El trajecte de Melk a Krems, que pot durar de tres a quatre hores en suau descens, travessa el tram més pintoresc de la vall del Wachau. Ací regnen els ciclistes i trobareu totes les comoditats que fan que aquesta vall siga tan popular entre els austríacs que decideixen anar sobre dues rodes. Una vegada a Krems, agafeu el tren d’anada a Viena.

Viena

A Viena el Danubi és omnipresent. Podreu veure’l al Parc Nacional del Danubi-Auen, a l'illa del Danubi o al canal. Això també significa que les ribes del riu i les platges sempre són prop. Els vienesos les utilitzen per a divertir-se, jugar i practicar esports o passar hores plaents als nombrosos quioscos, bars i restaurants, així com a la platja Copa i a la Ciutat Afonada de l’illa del Danubi.

A Viena, el Danubi és omnipresent / Shutterstock

Vell Danubi

El Vell Danubi, envoltat de jardins, gespa, restaurants amb terrasses damunt de l'aigua i passejos marítims amb sendes per als vianants i bicicletes, atrau nadadors, mariners, remers i surfistes. Un suggeriment: llogueu una barca de rems, de pedals o elèctrica i gaudiu d'un romàntic pícnic en vaixell. Potser també us abelleix passar una vesprada a les instal·lacions de Gänsehäufel, on hi ha dos quikòmetres de platja, una piscina d'ones i una altra d'atletisme, parcs infantils, cafeteries i una zona nudista.

Illa del Danubi

La Festa de l'Illa del Danubi, de tres dies de duració i que se celebra anualment al juny, és la major festa gratuïta a l'aire lliure d'Europa amb quasi tres milions de visitants. A banda d'això, a l’illa passen moltes més coses: aquest paradís vienés de l'oci té 42 quiilòmetres de platges d'arena, grava i herba a la vora del Nou Danubi, cales per a prendre el bany, llocs per a jugar a la pilota, sendes per a córrer i patinar, llocs on poder llogar barques, bicicletes i planxes de surf, àmplies zones nudistes i, per últim, nombrosos bars, cafeteries i restaurants: concretament, a la platja Copa i a la Ciutat Afonada, que és enfront.

Els dies d'estiu, fins a un total de 190.000 visitants acudeixen a l'illa del Danubi, una de les majors zones recreatives locals d'Europa. I és que les xifres són impressionants: 70 hectàrees de camps, 180 de boscos i 1,8 milions d'arbres i arbustos.

Un consell per a les famílies: visiteu la platja de 250 metres.

Canal del Danubi

El canal del Danubi, conegut també com el xicotet Danubi, va sorgir de la regulació del Danubi que hi va haver entre els anys 1870 i 1875. És el braç original més meridional del Danubi a Viena, de 17,3 quilòmetres, i flueix al costat del barri antic de Viena. Podeu conéixer el canal del Danubi des del Twin City Liner o en un vaixell d'excursió, o bé gaudir del seu ambient en un dels nombrosos restaurants a l'aire lliure que voregen el canal.

Si voleu visitar els monuments més importants de la capital austríaca, també en tenim una guia específica. Finalment travesseu la frontera per a canviar d’Àustria a Eslovàquia.

Bratislava

Bratislava és la capital d’Eslovàquia i un port d'escala per als creuers que naveguen pel Danubi. Els operadors europeus de creuers fluvials inclouen Bratislava com a escala en tots els creuers del Danubi a l’Europa central. Els vaixells atraquen molt prop del barri antic i els passatgers solen fer una visita a peu amb un guia seguida d’un poc de temps lliure per a anar de compres o explorar la ciutat. Eslovàquia és membre de la Unió Europea i l'euro n’és la moneda oficial, cosa que facilita les transaccions.

A Bratislava hi ha el Teatre Nacional Eslovac i un encantador passeig per als vianants ple de restaurants i cafeteries amb terrassa. El punt més característic de Bratislava és el castell, del segle XVI i situat en un pujol des d'on es pot contemplar el barri antic.

A més de carrers estrets, bells edificis i llocs per a menjar i beure, el barri antic de Bratislava té nombroses estàtues còmiques que segur que us faran somriure. La més famosa és l'estàtua que té el nom de Cumil ('home que treballa'). Quan passegeu pels carrers del barri antic de la ciutat, busqueu-ne més, d'aquestes obres d'art.

Les millors coses per a fer a Bratislava

1. Explorar el barri antic i les estàtues

Passegeu pel xicotet Staré Mesto o barri antic. Hi trobareu grans exemples de l’arquitectura clàssica antiga, així com estàtues modernes i divertides de la grandària d'un home. Traieu la càmera i no oblideu fer-vos una foto amb cadascuna d'elles.

2. Pujar a la Torre de l’Ovni

No us podeu perdre l'última estàtua del barri antic, que van traslladar fora de la ciutat, al restaurant de la Torre de l’Ovni. Aneu fins a la torre i pugeu en ascensor al restaurant. És una gran oportunitat per a prendre alguna cosa mentre observeu Bratislava des de les altures per l’econòmic preu de 7 euros.

3. Visitar el palau Grassalkovich

El palau Grassalkovich ha d'estar en la llista de visites imprescindibles de Bratislava. A més de la funció oficial, és un dels edificis més elegants de la ciutat. Darrere hi ha els Jardins Presidencials, uns preciosos parcs on podreu passejar o descansar.

4. Admirar l'església Blava

L'església de Santa Elisabet o església Blava és un temple catòlic que us farà sentir com en un conte de fades, encara que només siga per un moment. Gràcies al singular i pintoresc color blau, aquesta xicoteta església és, sens dubte, un dels tresors de la ciutat.

5. Visitar el castell

Pugeu el pujol des del barri antic i exploreu aquest meravellós castell blanc. Des d'allí podreu gaudir d'una vista de Bratislava i del Danubi des de dalt. A més, s’hi pot entrar per 10 euros.

6. Slavín

Slavín és un magnífic obelisc que ret homenatge als soldats caiguts de la Segona Guerra Mundial. Hi ha molts punts alts a Bratislava i Slavín és un dels que estan a més altura. Per tant, la caminada per a arribar allí no és la més fàcil. No obstant això, val la pena pujar-hi pel monument i les vistes. De tota manera, recordeu que sempre existeix l'opció de pujar en taxi. El preu no serà excessivament car.

7. Devín

Si us sobra un poc de temps i no us importa eixir de la ciutat, us assegurem que no us decebrà fer una excursió a les ruïnes del castell de Devín. Està a 30 minuts en autobús del centre de la ciutat, però val la pena. Ací podreu gaudir tant de la vista del castell com del Danubi i del bosc que l'envolta.

8. Passejar pel Danubi

Una altra opció magnífica és fer un agradable passeig per Bratislava i caminar pel riu o agafar un vaixell fluvial per a solcar el Danubi. El recorregut pot partir del barri antic i acabar a Eurovea. Ací trobareu un centre comercial i nombrosos bars riberencs, on podreu gaudir d'una cervesa mentre mireu el Danubi. Pura felicitat!

La Ruta del Danubi està esguitada de bells paisatges: muntanyes, goles i vinyes. Està adornada amb castells en ruïnes, abadies plenes d’història i xicotetes ciutats que semblen tretes d'un túnel del temps. Siga en creuer, en cotxe o en bicicleta, quedareu encantats.

Hi ha diverses rutes per a gaudir de les meravelles que ofereix el Danubi i el que és segur és que podreu passar-hi tranquil·lament una setmana o, fins i tot, un mes, depenent de les vostres vacances. Cap d’aquestes rutes us decebrà, creieu-nos!

També et pot interessar