Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

La impressionant ruta de Carles V a Bèlgica, una proposta amb rerefons històric

Fem turisme a Bèlgica i seguim els rastres de l'Emperador Carles V i la seua família

Vista aèria de la Grand Place i de l'ajuntament de Brussel·les / Shutterstock
17 de novembre 2022 - 16:51

Bèlgica no ha oblidat Carles V i, recorrent la seua regió natal, Flandes, i la ciutat on més temps va estar, Brussel·les, podreu recrear bona part de la seua vida alhora que disfruteu d'una ruta que, en només cosa de quatre o cinc dies, vos portarà per alguns dels racons més extraordinaris del país.

Informació d’interés

Temperatura: -6 °C a 30 °C.

Moneda: Euro

Població: Regió de Flandes té 6,589 milions d’habitants

Idioma oficial: Francés, alemany i flamenc. 

Franja horària: Mateixa hora que a Espanya.

Permisos: Si eres ciutadà espanyol no necessitaràs passaport ni visat per a viatjar a Bèlgica, ni en la majoria de països de la Unió Europea. Encara que has de portar sempre amb tu el document nacional d’identitat (DNI) o el passaport per a poder identificar-te. Un dels dos.

La millor època per a visitar la ciutat: Són els mesos de primavera i estiu (entre abril i octubre).

Trasllat aeroport-ciutat: L'aeroport més pròxim a Gant és l'aeroport Antwerp (ANR) que està a 54,3 km de distància. Gant es troba a uns 45 minuts amb cotxe des de l'Aeroport Nacional de Brussel·les a Zaventem. L'aeroport disposa d'estació de trens pròpia amb connexions directes cap a Gant.

Mètode de pagament recomanat: A Bèlgica, a tot arreu es pot pagar amb targeta, aquesta és la solució més fàcil i còmoda.

El consell de Valencians al món: Bèlgica és un país més car que Espanya, així que prepara’t.

Gant

Si voleu rastrejar la memòria de l’emperador, heu de saber que a Gant és on tot va començar. I és que Carles V va nàixer ací. El seu avi, Maximilià I del Sacre Imperi Romanogermànic, es va obstinar a traslladar la cort a Gant des de Brussel·les perquè fora allà on es produïra el naixement.

Com a prova de la importància de l’emperador a la ciutat de Gant, la ciutat allotja una estàtua en el seu honor i ni més ni menys que davant la façana de l'Ajuntament, de manera que adorna, també, el famós edifici conegut com la Casa dels Caps Coronats.

Vista panoràmica aèria de la històrica ciutat de Gant / Shutterstock

Si visiteu la ciutat, tal vegada us agradarà saber una dada curiosa. I és que Carles V va humiliar els habitants de Gant obligant-los a caminar en processó fins al seu palau vestits de penitents, descalços i amb una soga al coll. No obstant això, el poble no es va sufocar. Hui dia, els habitants es coneixen com stroppendragers, és a dir, els que porten la soga, i, durant les festes patronals, recreen l’esdeveniment portant un soga amb els colors de la ciutat: el blanc i el negre. En aquestes ocasions, ni tan sols Carles V pot salvar-se, ja que el poble posa una soga al coll a l’estàtua de l’emperador que hi ha a Prinsenhof.

Per una altra banda, si camineu uns minuts per la vora del canal medieval de Lieve, en direcció al barri de Patershol i a l'ombra del castell dels comtes de Flandes, arribareu al número 6 de Vrouwebroersstraat, un antic convent carmelita convertit en una sala d'exposicions actualment anomenada Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Ací, la mare de Carles V, Joana la Boja, quan estava embarassada d’ell, va patir les primeres contraccions del part. Una vegada nascut, l’emperador va ser batejat a la catedral de Sant Bavó , antigament coneguda com l’església de Sant Joan.

Quant a gastronomia i begudes, el bar Dulle Griet , situat en Vrijdagmarkt, presumeix d’una oferta de 350 tipus de cervesa diferents. Ací, sobre l'aparador, confós entre una gran legió de botelles, veureu un pitxer amb quatre anses i una llegenda: Charles V. Es diu que l'emperador, aficionat a aquesta beguda, solia demanar que el pitxer tinguera el major nombre d’anses possible perquè, en arribar a una posada, poguera beure’n còmodament i sense baixar del cavall.

Malines

Malines, ciutat on l'emperador va rebre educació des dels set fins als quinze anys, és la següent parada de la ruta que proposem. Novament, com a mitjà de transport fins al lloc, escollim el tren. 

Malines, ciutat on l'emperador va rebre educació des dels set fins als quinze anys / Shutterstock

A la Grote Markt, és a dir, la senyorial plaça major de la ciutat, hi destaca l'actual Ajuntament, edifici que, durant la infància de Carles V, fou la seu de la Llotja de Draps. Encara hui en dia, l'interior, podem trobar una xemeneia amb l'escut de l'emperador i un dels dotze tapissos que va manar teixir per a commemorar la batalla de Tunísia.

Seguidament, passejant per davall les porxades, arribareu fins a l’abadia de Sant Pere i a l’església de Sant Pau. Apegat al temple, trobareu el que queda del palau de Margarida de York. Segons algunes fonts, ací és on Carles V va passar bona part de la seua infància i no al palau renaixentista de Margarida d'Àustria, el qual es troba just enfront. Actualment, aquest últim és el Palau de Justícia i encara llueix l'escut de Carles V.

Una altra manera, encara que lúdica, de recordar l’emperador a Malines és la cervesa i, concretament, amb la prestigiosa Gouden Carolus. Aquesta cervesa és l’orgull de la fàbrica Het Anker , situada en el carrer Kranken, i, en temps de l'emperador, fabricava una de les seues cerveses preferides: la Mechelsen Bruynen.

Brussel·les

Quaranta-cinc quilòmetres ens separen de Brussel·les, última parada del nostre apassionant viatge. A la capital belga, només queden algunes restes arqueològiques del palau on Carles V va viure. No obstant això, un encomiable esforç per part de l'administració ha fet possible recórrer, per les entranyes del Palau Reial i la plaça Reial, el poc que queda del palau de Coudenberg, destruït per un incendi l’any 1731. En aquest edifici, probablement, és on l’emperador va passar més temps que enlloc.

La Grand Place de Brussel·les / Valencians al món

Per últim, si baixeu pels jardins del Mont des Arts i travesseu la plaça de l’Albertine, en pocs minuts arribareu al cor de l’antiga ciutat de Brussel·les: la Grand Place, on, tot i la gran massa turística, amb un poc de paciència podreu seguir el rastre de l'emperador. Just enfront de l'ajuntament, veureu dues estàtues, una de Carles V i una altra de Maria de Borgonya, la seua àvia. Ambdues presideixen la façana de la Casa del Rei, antiga Llotja del Pa i actual Museu de la Ciutat.

Precisament, a Flandes, sorgiria tota una Llegenda. Va ser en aquest territori on el monarca va passar bona part de la seua vida i protagonitzaria alguns dels episodis més importants que es coneixen de tan estudiada figura. I no són pocs, precisament, els rastres de l'emperador i la seua família, o el llegat espanyol supervivent als temps dels famosos terços. N'hi ha prou de viatjar a Bèlgica, alçar el cap i observar el que magníficament es té davant. 

També et pot interessar