Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

"Una persona que ha estudiat una enginyeria a la UPV pot anar a qualsevol lloc del món. Està molt ben formada"

Eva Delgado, una de les protagonistes del programa Valencians al món a la Provença francesa, treballa en un projecte pioner en el desenvolupament de l'energia del futur

Eva Delgado, una de les protagonistes de 'Valencians al món'

Eva Delgado, una veïna de València de 39 anys, ha assolit un paper crucial en la creació de la font d'energia del futur. Des de fa tres anys i mig, treballa al projecte ITER, ubicat a Sant Pau de Durença, França. Hem pogut conéixer la seua història en la ruta per la Provença francesa que ha fet el programa Valencians al món.

ITER és una organització que alberga el reactor de fusió més gran del món i que desenvolupa un projecte històric que compta amb la participació de trenta-cinc països. L'objectiu és determinar la viabilitat tecnològica i econòmica de la fusió nuclear per confinament magnètic com a font d'energia elèctrica. Eva, una enginyera amb una dilatada experiència en el sector energètic, ha esdevingut una peça clau en aquest projecte colossal. La seua funció a l'ITER consisteix a revisar càlculs i documentació tècnica essencial per al funcionament dels reactors, incloent-hi sistemes com la ventilació i altres d'auxiliars.

Eva ha explicat el seu camí cap a aquesta oportunitat professional: "Quan vaig acabar la carrera, de seguida vaig començar a treballar en el sector energètic. He estat 17 anys en aquest sector". La seua passió per la ciència es remunta a la seua infància, quan amb només 9 anys va demanar per Reis el joc Microcheminova, despertant la vocació per l'enginyeria química. També guarda un bon record de la formació en la Universitat Politècnica de València: "Una persona que ha estudiat una enginyeria a la UPV pot anar a qualsevol lloc del món. Està molt ben formada"

Els esforços posats en aquest projecte transcendent no només defineixen un nou capítol en la recerca energètica, sinó que també són un exemple inspirador per a joves i, especialment, dones interessades en la ciència i l'enginyeria. "És importantíssim tenir referents femenins en la ciència i l'enginyeria. Convide totes les xiquetes de la Comunitat Valenciana i d'Espanya que estudien ciència o enginyeria, perquè el treball és fascinant", afirma Eva.

També et pot interessar