Viatgem al Londres dels Tudor, la dinastia que va canviar Anglaterra de cap a peus
Descobrim amb 'Valencians al món' els nou llocs Tudor que no us podeu perdre a Londres
Tot el món sap que la història del Regne Unit és apassionant, i especialment la història dels Tudor, dinastia que va regnar a Anglaterra del 1485 al 1603. A la ciutat de Londres hi ha abundants llocs per a visitar relacionats amb aquesta dinastia. Ací teniu els nou llocs Tudor que no us hi podeu perdre. La capital del Regne Unit és una pròspera metròpolis multicultural: el contrast entre els espectaculars monuments històrics, el soroll d'una gran ciutat i l'animada escena cultural i gastronòmica fan de Londres una destinació interessant i apassionant.
Informació d'interés
Idioma: L’anglés és, amb diferència, l'idioma que més es parla a la ciutat
Moneda: La lliura esterlina, que equival actualment a 1,15 euros
Londres és una de les capitals europees més cares. Els caixers automàtics són habituals en quasi tots els carrers comercials, amb diverses oficines de canvi pel centre de la ciutat. Quasi tots els comerços accepten Mastercard i Visa
Clima: El clima és temperat generalment, amb temperatures que rarament pugen o baixen de manera incòmoda. No obstant això, val la pena dur un paraigua o un impermeable durant tot l'any
L'estació més freda va de desembre a febrer, amb temperatures, fins i tot, d’alguns graus sota zero. Entre juny i agost pugen les temperatures i s'està a gust a l'exterior. Poques vegades se superen els 25 ºC
Consells de viatge
El metro: La millor manera de moure-us per Londres és en metro, o tube, com diuen ells. Fins i tot, podeu agafar-lo des de l'aeroport de Heathrow fins al centre de la ciutat. És fàcil d'usar i així podeu arribar a tots els llocs d'interés. Assegureu-vos de comprar una targeta Oyster. Podreu recarregar-la i utilitzar-la en el metro i en els autobusos urbans.
Autobús: L'autobús urbà és una forma estupenda de veure els llocs d'interés mentre aneu d'un lloc a un altre. Recomanem que compreu una targeta Oyster, en lloc de preocupar-vos per tindre o aconseguir el preu exacte del bitllet d'autobús.
Taxis: Els taxis negres típics de Londres estan pertot arreu i funcionen amb taxímetre, però solen ser el mitjà de transport més car. La majoria accepta targeta de crèdit.
L'empremta dels Tudor
1) Abadia de Westminster
L'abadia de Westminster, lloc de coronació de tots els monarques anglesos, hauria de ser la primera parada de qualsevol visita Tudor a Londres. També és el lloc on estan soterrats alguns dels famosos reis Tudor d'Anglaterra. Enric VII i la seua esposa Elisabet de York, i Maria I i la germanastra Elisabet I estan enterrats allí. És un lloc de culte espectacular i una de les millors atraccions de Londres.
2) Torre de Londres
La Torre, malgrat ser una residència reial, es va guanyar una fosca i sinistra reputació gràcies en part a diversos presos famosos. Dues de les dones d'Enric VIII, Anne Boleyn i Catherine Howard, van ser empresonades i executades a la Torre (totes dues estan soterrades a la capella de Sant Pere), així com Lady Joan Grey, que va ser reina durant nou dies. Fins i tot a Elisabet I la va empresonar a la Torre la seua germanastra Maria I quan encara era princesa. Durant l'època dels Tudor també van empresonar i executar a la Torre altres dones famoses. No us perdeu una visita a la Tower Green, situada enfront de la Torre de Londres: era el lloc d'execució pública. Els qui hi van morir estan recordats en plaques.
3) Palau de Hampton Court
Estrictament no és al centre de Londres. No obstant això, de totes les residències reials dels Tudor, el palau de Hampton Court és una de les millors que han sobreviscut fins als nostres dies. Enric VIII va prendre el palau, construït originalment pel cardenal Thomas Wolsey, i el va fer seu. L'esperat fill d'Enric VIII, Eduard VI, va nàixer ací. L'impressionant Gran Saló, amb un dels millors sostres de bigues que es conserven al país, i la capella reial, amb un sostre meravellosament decorat, daten de l'època dels Tudor. Ací també podreu visitar les cuines Tudor i veure com es preparava el menjar per a Enric VIII. Els jardins de Hampton Court també són preciosos i val la pena explorar-los.
4) Globe Theatre de Shakespeare
El dramaturg William Shakespeare va ser una de les figures definitòries de l'Edat d'Or elisabetiana i encara el continuen homenatjant i celebrant hui en dia, més de 400 anys després de morir. Podreu visitar aquest teatre circular a l'aire lliure amb teulada de palla construït l’any 1997 i inspirat en el Globe Theatre de l'època de Shakespeare, que van demolir l’any 1644. Està situat a la riba sud del Tàmesi. Recomanem que, si visiteu la ciutat durant els mesos d'estiu, intenteu aconseguir entrades per a l’espectacle i experimenteu la màgia del teatre en persona.
5) The Blackfriar
Per descomptat, el paratge de l'antic monestir de Blackfriars ha de tindre un lloc en aquesta llista. El 21 de juny del 1529 la primera esposa d'Enric VIII, Caterina d'Aragó, va fer un apassionat i commovedor discurs durant el juí pel divorci d'Enric. Mentre que el convent dominic ha desaparegut, el pub The Blackfriar el van construir a l’estil art nouveau l’any 1905. Hui en dia està decorat amb una estètica monacal. És al número 174 de Queen Victoria Street, prop de l'estació de metro de Blackfriars.
6) Palau de Saint James
Enric VIII va encarregar construir el palau de Saint James entre els anys 1531 i 1536. Per això l'estil arquitectònic és Tudor principalment. El van dissenyar per a ser més xicotet que l'enorme palau de Whitehall. Elisabet I també s'allotjava a Saint James amb regularitat. Desgraciadament el palau de Saint James no està obert al públic, ja que continua sent una residència reial. Està situat al costat de Pall Mall, prop del palau de Buckingham i del parc de Saint James.
7) Palau de Lambeth
El palau de Lambeth és la històrica residència londinenca de l'arquebisbe de Canterbury. També alberga la biblioteca del palau de Lambeth, que conserva els arxius de l'Església d'Anglaterra. Thomas More, amic i conseller d'Enric VIII, abans que el manara executar, va servir de patge al palau de Lambeth quan era xiquet. A Thomas More el van portar més tard al palau perquè l'interrogara Thomas Cranmer, llavors arquebisbe de Canterbury, abans de l'empresonament i execució a la Torre. Encara que es pot passejar per l'exterior del palau, al costat del Tàmesi, l'accés a l'interior només està permés als qui hagen reservat amb antelació una visita guiada, de les quals n’hi ha ben poques.
8) Lincoln's Inn
Lincoln's Inn, situat en una tranquil·la i afable zona del centre de Londres, és un establiment que ha albergat advocats i estudiants de Dret durant segles. És una de les institucions professionals d'advocats i jutges més prestigioses i disposa d'una llista impressionant d'antics alumnes, entre ells diversos primers ministres britànics. La connexió amb l'època dels Tudor es deu principalment a Thomas More, a qui van admetre a Lincoln's Inn l’any 1496 per a estudiar Dret. L‘Old Hall, que data aproximadament de l’any 1489, és l'edifici Tudor més autèntic del complex. Passejar pel recinte és debades, però a l'interior dels edificis només es pot accedir amb visita guiada.
9) Pont de Londres
En el segle XVI només hi havia un pont per a travessar el Tàmesi al centre de la ciutat, i era el pont de Londres. L'actual pont de Londres el van construir l’any 1971, en substitució d'un pont d'arc de pedra de l'època victoriana. Al seu torn, el pont victorià havia substituït un pont medieval que tenia 600 anys, damunt del qual hi havia quasi 200 edificis durant l'època dels Tudor. La calçada només feia que 3,5 metres d’amplària, i passar el pont podia arribar a costar una hora. El pont de Londres també tenia fama d'exhibir amb freqüència el cap tallat dels traïdors una vegada executats. Malgrat ser molt menys estètic que la Torre de Londres, el pont de Londres és un símbol de la ciutat i va tindre una enorme importància durant l'època dels Tudor.