Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Lola (veïna): “T'explicaré què és el Grau, per què ens diem grauers i tenim una identitat com a grauers”

L'equip del programa Xino Xano visita el cor del barri de pescadors de Gandia i coneix alguns dels seus tresors i secrets millor guardats

Lola, veïna del grau de Gandia, i molt orgullosa de ser-ho

El barri del Grau de Gandia (Safor) va nàixer al voltant del port pesquer. La singularitat del lloc ha fet que els veïns, com passa en altres barris de pescadors, estiguen molt arrelats al barri i se senten molt orgullosos de pertànyer-hi. L’equip de Xino Xano ha recorregut el Grau de Gandia i ho ha fet amb una guia excepcional. Ella és Lola, la mare de Blanca, i és una veïna que estima moltíssim el seu barri. 

Lola, en veure Hu, abans de començar el recorregut pel barri, li ha dit: “T'explicaré què és el Grau i per què ens diem grauers i tenim una identitat com a grauers”. Li ha explicat que un grau es forma quan un riu amb aigua dolça arriba a la mar i es barreja amb l’aigua salada. I, el Grau de Gandia, Lola li ha contat que té de tot, des d’una església modernista, “la de Sant Nicolau”, a un pas de Setmana Santa “ben gran”, el barri del Molí Santa Maria, dues platges, “la gran i la de Venècia, que està molt verda i bonica”. 

Imatge de l'esglesia modernista de Sant Nicolau, del grau de Gandia / À Punt Mèdia

De l’església de Sant Nicolau, Lola comença a parlar-ne i no acaba. Ha portat Hu i resta de l’equip de Xino Xano a visitar-la perquè experimenten com és d'original i singular aquest edifici per dins. I perquè s'emocionen com ella s'emociona. L'edifici es va alçar en la dècada de 1960. "És obra de l’arquitecte Gonzalo Echegaray i dels enginyers Jaime Nadal i Eduardo Torroja, que curiosament era l'avi d’Ana Torroja, la cantant de Mecano". 

En acabar, s'han dirigit a les drassanes i, en arribar-hi, Lola li ha revelat un dels secrets millor guardat dels pescadors de Gandia. Li ha ensenyat la barca de pescar gambes i li ha contat que treballa al mateix lloc que es pesca la gamba de Dénia (Marina Alta). “Encara que la fama la té la de Dénia, però la pesquen igual”, li ha dit Lola tota emocionada.

la Safor

També et pot interessar