Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Pot acollir la Comunitat Valenciana més de cent festivals de música a l'any?

La indústria dels macrofestivals, una bambolla que, segons els especialistes a què ha consultat el programa d'investigació Zoom d'À Punt, sembla lluny d’esclatar 

Festivals, una bambolla lluny d'esclatar / EFE

A l’any a tot Espanya se celebren nombrosos festivals de música. Mentre alguns apunten a una incipient bambolla per la seua proliferació, Juanvi Díez, president de l’Associació de Promotors de Festivals, ha assegurat a l'equip de Zoom que “sembla que la majoria dels festivals estan funcionant”.

En el programa Zoom dedicat als festivals han fet números i, de mitjana a tot l’Estat, se celebren més de tres al dia. I si parlem de la Comunitat Valenciana, és de totes les comunitats la que més festivals alberga. Una de les raons de ser-ho les aporta Manuela Alandes, directora de Territori sonor d’A Punt, i una de les persones que va estar a les primeres edicions del FIB. Com ha dit Alandes, “l’oratge i el fet de tindre costa converteixen els festivals en un turisme de festival". 

Festivals per a tots els gustos

Per la seua part, la consellera de Turisme, Nuria Montes, ha explicat que cada vegada hi ha més quantitat de festivals, de totes les dimensions, grans i menuts. I això, en paraules de Montes, vol dir que “l’oci per al consumidor espanyol i europeu continua sent una prioritat”. Al llarg del 2023 la xifra arribarà a més de cent festivals. Arribat aquest punt, en Zoom s'han preguntat si és una xifra raonable per a una sola comunitat autònoma. Les xifres indiquen una evolució a l’alça, una idea a què donen suport la majoria de fonts consultades. Si parlem dels festivals valencians, per exemple, el Medusa que se celebra en Cullera (Ribera Baixa), en sols tres dies va concentrar 320.000 persones.

Per a Juanvi Díez, president de l’Associació de Promotors de Festivals, alguns festivals són d'un “èxit rotund”, tot i que al llarg del 2022 alguns mitjans de comunicació apuntaven que sortirà una possible bambolla per l'esclat d'esdeveniments d'aquest tipus, i reflexionaven al voltant de si el fenomen podia patir un canvi de cicle. Però la realitat és que recentment els indicadors van en altra direcció.

Com ha arreplegat el programa Zoom, han aparegut en escena els fons inversors estrangers interessant-se per aquest negoci a Espanya. Així, un fons dels Estats Units ha comprat la promotora del FIB i l’Arenal Sound per 120 milions d'euros. “Ells tenen clar que no hi ha massa festivals i que la bambolla està lluny d’esclatar”, ha acabat dient el periodista especialitzat en música, Nando Cruz.

Pots veure el programa sencer ací